ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ОПРЕЗ ЗБОГ ЕКСТРЕМНО ВИСОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске позвало је грађане да у наредном периоду, због екстремно високе температуре ваздуха, што мање времена проводе на отвореном, посебно у најтоплијем периоду дана од десет до 17 часова.

Из Министарства упозоравају да би велика врућина могла утицати на већину популације, те се препоручује боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, избјегавање тешких физичких радова, чешће туширање млаком водом и узимање што више течности.

– Ово се посебно односи на хроничне болеснике код којих се могу јавити појачане тегобе, али и симптоми попут главобоље, опште слабости, раздражљивости, исцрпљености, као и проблеми са спавањем – наводе из Министарства.

Приликом изласка из куће препоручује се максимална заштита од УВ зрачења, боравак у хладу када год је то могуће, узимање веће количине течности уз избјегавање алкохола и напитака са пуно кофеина и шећера.

Препоручују се и мањи, лаганији оброци током дана, као и кориштење широке, свијетле одјеће од природних материјала, шешира са широким ободом и сунчаних наочала.

Метеоролози за данас најављују сунчано и веома топло са највишом дневном температуром до 37 степени Целзијусових, а сутра и у сриједу, 3. јула, температура ће бити до 36 и 33 степена Целзијусова.

 

Радници

Апел је упутило и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске које је послодавцима, због изузетно високе температуре ваздуха, препоручило да прерасподијеле радно вријеме и тако заштите здравље радника.

 

Дјеца

Из Министарства здравља и социјалне заштите посебно упозоравају родитеље да у овом периоду заштите дјецу која често бораве напољу, да их ни на кратко не остављају саме у паркираним возилима, те да се придржавају свих препоручених мјера за заштиту од високе температуре.

Related posts

Бруцошима на располагању 2.500 индекса

admin

ТУРНИР „МАЛИ ШАМПИОНИ“ ОКУПИО 300 ДЈЕЦЕ (ФОТО)

admin

Зацртани циљеви и пројекти
воде Дервенту напријед

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još