ИЗДВОЈЕНОНовости

Ордени доказ да Дервента
има традицију за понос

Ордени Његоша другог реда, којим је предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао Јавно предузеће „Дервентски лист и Радио Дервента“ и Средњошколски центар „Михајло Пупин“ поводом Дана Републике, доказ су да Дервента има душу и традицију којом се ваља дичити.

Поручено је то данас током пријема које је за представнике лауреата уприличио градоначелник Дервенте Милорад Симић са својим сарадницима. Одликовања су дервентској образовној установи и једној од најстаријих новина на Балкану уручена поводом 110 година рада, а овај облик признања наjвиши је у областима у којима они дјелују.

– Част ми је поздравити све генерације Гимназије – живуће људе, све професоре који су продефиловали кроз ову школу и своје знање пренијели ђацима, и све драге људе који се налазе на разним континентима, а носе образовање и дух Дервенте – казао је Симић који је честитке упутио и руководству Дервентског листа.

– Честитке упућујем и малом и вриједном манџменту Дервентског листа, који су ушли у 111. годину постојања. То су својеврсни хроничари времена. Скоро да је невјероватна помисао да се у Дервенти прије 110. година правила новина. То је велика ствар и због тога ми је још драже што је предсједник препознао значај ових подвига и уручио овако вриједна признања. Дервента је град са душом – нагласио је Симић подсјетивши да је историја Дервенте препуна установа, предузећа и разних колектива са импресивном традицијом.

– Дервентски вашар број 172. године, прије 127 година у Дервенти је изграђен четврти водовод у БиХ, док је прије 130 година основана болница, односно данашњи Дом здравља. Још је мноштво пријемера оних који трају дуже од 100 година, попут библиотеке, обућарске индустрије, дирекције жељезница – казао је Симић. 

Директорица Средњошколског центра „Михајло Пупин“ Гордана Асентић рекла је да је велика част и задовољство добити ореден поводом 110 година постојања Гимназије.

– Понос који осјећамо не припада само нама радницима установе, већ свим бившим и садашњим ученицима, драгим пензионерима. Наша школа је основана давне 1912. године и од тада су из ње изашле многе генерације успјешних младих људи, који су зрели људи и живе на разним континентима, јако су истакнути у своме раду. Они својим дјелима шире позитиван глас о нашем граду, држави и школи из које су потекли – рекла је Асентићева нагласивши да њене колеге и она имају визију да и даље  његују просвјетно – педагошки и васпитни рад и да истрају у опредјељењу да из ове школе излазе генрације младих људи који ће на бољи мијењати свијет у којем живе.

– Упоредила би нашу Гимназију са ријечима великог владике Петра Петровића Његоша: „Благо оном који довијека живи, имао се рашта и родити“. Поносни смо на рад наших колега који изузетним трудом у овим тешким временима покушавају да поштено, коректно и одговорно раде свој посао, а поносни смо и на бројне резултате наших ученика на такмичењима, разним пројектима и манифестацијама – нагласила је Асентићева, коју су на пријему пратили предсједник Школског одбора Тијана Михић Пијетловић, члан одбора Душко Живанић и професор Јеленко Савић.

Директор Дервентског листа Чедо Вујичић истакао је да је посебно поносан на 2.828 бројева Дервентског листа које је издала редакција, а у којима записана историја Дервенте.

– На страницама Дервентског листа забиљежили смо домете појединца и друштвене догађаје, подвиге удружења, институција и другог. Тог 12. децембра 1912. године група одважних, паметних и храбрих људи донијела је одлуку да изда штампане новине под именом Дервентски котарски лист, а након годину – двије услиједиле су турбуленције, велики рат, поратно стање и тај континуитет је прекинут. Међутим, на темељима Дервентског листа између два свјетска рата излазио је радикални лист „Босанац“, као и листови „Посавина“ и „Наша смотра“. Та три листа настала су на темељима, знањима и искуствима Дервентског котарског листа – рекао је Вујичић подсјетивши да у Републици Српској редовно излази једноцифрен број локалних новина, а Дервентски лист излази сваког четвртка.

– Ни много веће средине немају могућности и капацитет да праве новине које би редовно излазиле. Дервента је средина која разумије и уважава потребу за јавним информисањем, а Дервентски лист је својеврсни бренд Дервенте – рекао је Вујичић додавши да је колектив Дервентског листа мален, али продуктиван.

На пријему су присуствовали и одговорни уредник Дервенстког листа Далиборка Рогић, предсједник Надзорног одбора Весна Шаин, као и шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић, замјеник градоначелника Синиша Јефтић, те начелник Одјељења за стамбено – комуналне послове Срђан Новић.

Related posts

Органска производња хвата замах

admin

Овјековјечена имена 35 погинулих бораца

Derventski List

Нови изглед кружне раскрснице

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još