Друштво

Оставштину предао у насљеђе будућим генерацијама

Архивску грађу коју је годинама вриједно прикупљао, а међу којима су личне награде, предмети, публикације и дио личне архиве, недавно преминули књижевник и новинар Савко Пећић пред смрт је поклонио дерверентским установама културе и организацијама.

У својој стваралачкој каријери дужој од пола вијека, Пећић је написао небројено текстова о људима и појавама у Дервенти, биљежио догађаје, сакупљао предмете и артефакте чија вриједност ће тек бити утврђена, а велики дио оставштине свједок је времена у којем је живио.

Највећи дио оставштине, Пећић је оставио Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ у којој су потврдили да легат Савка Пећића у оснивању обухвата разне врсте библиотечке и музејске грађе.

– У ту грађу спадају серијске публикације, у оквиру којих имамо 22 наслова, односно 29 годишта. Ту су и монографске публикације са 117 наслова које чине 244 књиге. Осталу библиотечку грађу чине плакати, позивнице, дипломе, повеље, ЦД-ови, касете, исјечци из штампе, а која има велику културолошку и историјску вриједност за локалну заједницу. Грађа не само да се односи на подручје Дервенте, него и на друге регије у којима је Савко боравио, а имамо и грађу која је објављена на подручју нашег града иако аутори нису одавде – рекла је библиотекар у Одјељењу завичајне збирке Радмила Велимир.

Додала је да је један од главних задатака Завичајне збирке да сакупља грађу која ће будућим генерацијама говорити о историји ових простора, а то подразумијева између осталог, књиге, новинске чланке, докторске дисертације, научне радове, фотографије и с тог аспекта вриједност Пећићеве оставштине је непроцјењива.

Дио оставштине која се налази у просторијама библиотеке  је и музејска грађа, а у предстојећем периоду требало би да из матичног музеја у Добоју утврде старост и поријекло одређених предмета.

– Савко нам је оставио своје чизме и униформу коју је носио као командант Осињске бригаде у Одбрамбено – отаџбинском рату, а као дио историјске грађе и сребрну официрску чашицу из 1917. године која је припадала српској војсци. Имамо и стаклену криглу као награду СКК „Вихор“, „Укрински водени цвијет за 2019. годину“, значке, плочице, керамичку лулу, камену сјекиру, керамички рог, два примјерка стијена и минерала, камене алатке од којих је за неколико предмета потребно обрадити и утврдити тачну старост и поријекло. Ту су и бројне друге плакете, признања и предмети који су пратили награде за његово књижевно стваралаштво – истакла је кустос педагог Мирела Пухало из музејске дјелатности у библиотеци, додајући да је међу Пећићевом заоставштином и његова диплома о стеченом образовању.

Униформа

Мирела Пухало је додала да се од свих предмета из Пећићеве оставштине посебно истиче његова униформа, с обзрим да музеј има само једну униформу Војске РС и то ону која је припадала мајору Триви Вујићу.

Related posts

Објављени резултати јунског уписног рока

admin

Уз благослов винограда
до берићетне године

Derventski List

Спомен – парк чуваће сјећање на 410 жртава

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još