ИЗДВОЈЕНОНовости

О безбједности ђака брину
тројица школских полицајаца

Почетак нове школске године обиљежило је увођење нових превентивних мјера у борби против вршњачког насиља, те подизања нивоа безбједности ученика и то у виду школских полицајаца, а у Дервенти су за безбједност ученика у кругу школа задужена тројица полицијских службеника.

Припадници Полицијске станице Дервента Дарио Субић, Ведран Малић и Бојан Милић прошли су тродневну обуку Mинистарства унутрашњих послова РС за обављање задатака школског полицајца, а од 1. септембра у школским двориштима задужени су за безбједност ученика. Како су оцијенили полицајци, обука је била квалитетна и пружила је основ за даљи рад са дјецом, наставним особљем, али и родитељима.

– Семинар је био квалитетан и имали смо предавања и заједно са инспекторима, инструкторима и професорима обрађивали смо теме о раду са малољетном дјецом, поготово дјецом до 14 године, која немају кривичну одговорност. У раду са дјецом, уопште, потребан је сензибилан приступ, а опет и ауторитативан, што баш и није лако – објаснио је Милић који је припадник Полицијске станице Дервента од фебруара.

Да је „нови“ посао изазован, сложио се и Ведран Малић који је плаву униформу обукао прије седам мјесеци.

– Наш посао је искључиво превентивног карактера. Најизазовнији дио је управо рад са малољетницима. То је деликатан посао, јер је ријеч о дјеци од које се нека чак и плаше полиције – рекао је Малић додавши да је задатак школског полицајца да у сваком тренутку буде на располагању ученицима.

– Обилазимо и надзиремо објекте школа, тако да сваког јутра ступамо у контакт са дежурним радницима, наставницима и професорима, обавимо разговор са директорима, педагозима и психолозима и настојимо да побољшамо стање безбједности из дана у дан. Такође, у међусмјени, будемо у дворишту школа или прекопута ради безбједног кретања ученика – објаснио је Малић.

Дарио Субић, који је припадник МУП-а већ три године, каже да се посао школског полицајца увелико ослања на добру сарадњу са родитељима.

– Неки родитељи гледају благонаклоно на полицију поред школе, док код неких и не наилазимо увијек на разумијевање, али је то све дио посла. Многи се жале, а неки знају и да праве проблем са паркингом онемогућавајући кретање дјеци, а ми ту можемо минимално да реагујемо, односно само усменим упозорењем – објаснио је Субић који као родитељ поздравља ангажман полиције поред школа.

– Иако моје дијете још није школарац, као родитељ, вјерујем да је ово позитивна ствар. Нека дјеца, посебно мала, плаше се полиције, заправо униформе и оружја, али настојимо да својим приступом ублажимо страх код дјеце и укажемо им да смо ту за њихово добро – додао је Субић.

Иако су непун мјесец ангажовани као школски полицајци, позитивне рекације већ су имали од дјеце, а посебно од родитеља.

– Наша дјеца су добра, нема неког негодовања, многи нам се обрадују, машу нам из аута или чак приђу да нас поздраве, тако да нам то уљепша смјену. Реакције родитеља су такве да се и они осјећају растерећеније када смо ми у близини школе – додали су.

Од почетка школске године 150 полицијских службеника широм Републике Српске преузело је улогу школских полицајаца.

Дјеца у саобраћају

Присуство полицајаца поред школа у Дервенти значајно је и због великих саобраћајних гужви које се стварају због велике фреквенције ђака и возила. Ведран Малић испричао је ситуацију која је обиљежила сам почетак школске године.

– Дјечак, првачић, првих дана наставе прелазио је коловоз мимо пјешачког прелаза и секунде су недостајале да га удари возило. Упозорио сам га пиштаљком и потрчао за њим. Срећом, дијете је прошло без огреботине, а како бих га умирио, загрлио сам га и осјетио да је уплашен, а искрено био сам и ја, јер ми се таква ситуација десила по први пут – испричао је Малић.

Related posts

„ТРОЛ“ РАСПИСАО КОНКУРС ЗА ПРИЈЕМ МАЛИШАНА

admin

Почела исплата пољопривредних подстицаја

admin

СТИХОВИ САТКАЛИ МАГИЧНО ВЕЧЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još