Друштво

Пеке и кобасице постају луксуз

Свињокољ је, календарски, на прагу, а судећи према цијенама товљеника који по килограму живе ваге достижу пет марака, пеке, буткице, кобасице и остали месни деликатеси из домаћих „сушница“ постаће луксуз.

Тренд поскупљења свих животних намирница, те хране за стоку, условио је и раст цијена меса, а овогодишње цијене товних и ситнијих свиња готово су се изједначиле. Како истичу узгајивачи, раст цијена био је очекиван.

Драго Планинчевић из Осиње каже да товљенике продаје током читаве године, а од љетос до сада, цијене је морао да коригује неколико пута.

– Љетос је килограм живе ваге био око три марке и продао сам око 70 свиња. У посљедњих неколико дана продао сам осам или девет товљеника по цијени од по 4,50 марке и више немам за продају, а предвиђања су да ће цијена ићи и до пет марака за килограм – рекао је Планинчевић истакавши да узгој свиња више није исплатив.

– Имам прасилице и држим и ситније свиње, а мислим да ћу их се морати рјешавати јер је скупа храна. Не памтим да се десило да цијене товљеника и прасића буду скоро изједначене – рекао је Планинчевић.

На сточној пијаци, понуда је скромнија у односу на претходну годину, а цијене варирају сваког четвртка. Товљеници тежи од 150 килограма цијењени су по четири марке за килограм живе ваге, док је за нешто мање, од 120 до 150 килограма тражено око 4,50 КМ за килограм.

– Ранијих година смо отхрањивали товљеника, али ове године смо одлучили да купимо свињу за свињокољ, али од познаника и иако је цијена виша него прошле године – рекао је један од наших суграђана.

Месо за сушење ове године ће, како додаје други суграђанин, имати они који су сами себи узгојили товљеника.

– Друге повољне рачунице нема – додаје он.

Цијене, како јесен одмиче, мијењају се и у месницама које нуде широку понуду меса, али и услуга.

– Још увијек нисмо добили цијене услуга, али ћемо свакако као и ранијих година имати у понуди обраду и сушење меса – рекли су у месници „Сара“, а сличне понуде су и у месници „Месопром“.

– Од прошле године 25 до 30 одсто је скочила цијена свињетине и то живе ваге. Комплетан асортиман меса је самим тим поскупио, а то диктира и број муштерија. Велике прасилице су 3,50 КМ, а прошле године су биле 2,20 до 2,50 КМ за килограм живе ваге. Свиње су од четири марке па навише, а прасићи шест марака. Јагњићи су поскупјели на седам марака – казали су из ове меснице.

Цијене у КМ

Товљеници тежи од 150 кг: 4 КМ

Товљеници 120 – 150 кг: 4,50 КМ

Свиње до 100 килограма: 4,50 – 6

Полутке у месници кг: 6,40 – 8,50

Бут кг: 8,80 – 9,90 КМ

Плећка: 8,40 – 9,90 КМ

Царско месо: 12,90 КМ

Врат без кости 13,90

Гиба 13,90

Related posts

ЂАКЕ ПОДУЧАВАЈУ О УЧЕШЋУ У САОБРАЋАЈУ

admin

Неколико села сутра
и у сриједу без струје

Derventski List

Подршка развоју пољопривреде
и села „тешка“ 485.000 КМ

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još