ИЗДВОЈЕНОНовости

План да 1.729.317 КМ суфицита буде уложено у инфраструктуру

Средства суфицита, које град Дервента поред редовног буџета, ове године има у износу од 1.729.317 КМ, планирамо да инвестирамо искључиво у пројекте изградње инфраструктурних објеката, који имају значај за цијелу локалу заједницу или велики број становника.

Истакао је то градоначелник Милорад Симић у саопштењу за јавност пред предстојећу сједницу Скупштину града на којој ће једна од тачака дневног реда бити и расподјела буџетског суфицита.

У саопштењу се наглашава да је суфицит резултат домаћинског пословања и уштеда током 2020. године, а градоначелник је образложио приједлог за расподјелу ових средстава.

– Предложио сам да највећи дио тих средстава, више од три четвртине, тачније 1.300.617 КМ уложимо у изградњу главног транспортног цјевовода за водоснабдијевање насеља јужног дијела Дервенте, односно у осињски водовод и 80.000 за исти водовод за израду техничке документације (главни пројекат, урбанистичко технички услови, геодезија и остало). Такође, предложио сам да у изградњу водовода и канализације на сервисној саобраћајници у индустријској зони уложимо 80.000, у израду документације за ОШ „Никола Тесла“ 90.000, изградњу потпорних зидова на гробљу 60.000, саобраћајнице кроз гробље 35.000, реконструкцију оборинске канализације у Кинеској четврти 23.700 и прву фазу видео надзора 60.000 марака – навео је градоначелник.

Овакав план, како се додаје, прије упућивања приједлога, саопштио је представницима клубова одборника у Скупштини града.

– Нажалост морам констатовати да већина није изразила спремност да овакав приједлог подржи. Наглашавам да је ријеч о пројектима општег карактера, а као посебно значајан издвајам изградњу транспортног цјевовода за осињски водовод, мада је сваки од ових пројеката изузетно значајан за све у Дервенти – казао је Симић наглашавајући да не жели да распоређивање средства суфицита прерасте у „случај“ и да пројекти које би требали из тих средстава да буду финансирани остану на чекању, искључиво због политичких односа.

– Због тога позивам политичке лидере, а посебно одборнике да, без обзира на страначку припадност, покажу озбиљност и одговорност према цијелој заједници и подрже предложени план распоређивања средстава. Подсјећам их, такође, да огроман број грађана, као и привредника, очекује дугорочну корист од ових приједлога. Такође, желим да упознам грађане Дервенте да смо потпуно свјесни потребе да се планира реализација и других пројеката значајних за велики број грађана, попут тротоара у Улици 1. маја, довршетка објекта на игралишту ФК „Текстилац“, канализације и водовода у граду за шта очекујемо средства из других извора и тако даље – истакао је Симић додајући да, уколико дође до покушаја прекрајања плана који би значио нерационално трошење средстава, бити приморан да повуче потезе који иду у правцу заштите средстава, како би, за реализацију пројеката који су од општег интереса и велике важности, када се створе услови, имали средства.

Сједница Скупштине града на којој ће бити разматрана расподјела суфицита заказана је за петак, 1. октобар.

Министарство

Градоначелник Милорад Симић је истакао да је сагласност за план расподјеле, у оквиру редовних процедура, дало Министарство финансија РС.

– Сваки нови план подразумијева поново тражење сагласности, што је додатна процедура која тражи вријеме и одлаже реализацију свих планова – казао је Симић.

Related posts

Штандове напунили дјечији радови, мирисна зимница и колачи

admin

НОВА КОЛИЦА ЗА ЛАКШУ СВАКОДНЕВИЦУ

admin

ОДЛИКОВАЊА ЗА СЕДАМ ПОГИНУЛИХ ДЕРВЕНЋАНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još