Друштво

Основано Удружење васпитача РС

Послије радног састанка актива директора предшколских установа Републике Српске, који је данас одржан у Дервенти са представницима Министарства просвјете и културе и Републичког педагошког завода, оснивано је Удружење васпитача и стручних сарадника на нивоу Српске, а ријечи је било и о побољшању квалитета у овој области, те потреби за повећање плата запосленим у области предшколског васпитања и образовања.

За предсједника удружења изабран је Славиша Вујановић, замјеник директора предшколске установе „Чика Јова Змај“ из Бијељине, а за сједиште удружења одређено је Требиње.

Начелница за предшколско васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе РС Сњежана Стојичић казала је да је повећање квалитета у овој области континуирани процес на којем министарство ради, а да би основање удружења васпитача и стручних сарадника на нивоу РС томе донијело.

– Настојимо да, поред подизања квалитета, обезбиједимо и већи обухват дјеце у вртићима, који је за сада око 30 одсто у Републици Српској. Иако се ради о повећању у односу на претходни период, то је и даље испод европског просјека – казала је Стојичићева додавши да постоји потреба за много  бржим повећањем капацитета предшколских установа.

Предсједник актива директора јавних предшколских установа Вукомир Станковић, који је и директор вртића „Наша радост“ у Зворнику, објаснио да је циљ састанка упознавање директора са ставом Министарства просвјете и културе о усклађивању плата са платама оснивача, оснивање новог Удружења васпитача и стручних сарадника на нивоу РС, те разговори о организовању једнодневних и вишедневних излета и екскурзија.

– Удружење би у многоме допринијело побољшању стања у предшколству, што и јесте основни циљ оснивања удружења, а ми, иницијатори, сматрамо да представници свих вртића, и јавних и приватних, имају право да кроз дјеловање у удружењу искаже своје мишљење – објаснио је Станковић додавши да ће услиједити и иницијатива за бољи стандард свих запослених у предшколству.

Радни састанак се први пут организује у Дервенти, а директорица вртића „Трол“ Гордана Симић као домаћин и члан иницијалног одбора за оснивање новог Удружења васпитача и стручних сарадника на нивоу РС казала је да њена очекивања иду у смјеру побољшања квалитета у васпитно – образовном систему.

– Циљ је да се окупимо и заједно боримо за исти циљ и за што бољи стандард – нагласила је Симићева те резимирала ситуацију у „Тролу“.

– У вртићу се увијек тражи мјесто више, а иако смо капацитете проширили 2019. године, већ се родила идеја за поновним проширењем капацитета у скоријем периоду, наравно уз подршку градоначелника и локалне заједнице – казала је Симићева.

Чланови иницијалног одбора за формирање Удружења васпитача и стручних сарадника на нивоу РС Слађана Владичић, иначе директорица вртића „Чика Јова Змај“ из Фоче и помоћник директора истоименог обданишта  из Бијељине Славиша Вујановић објаснили су да се иницијатива за формирање новог удружења „кува“ још од претходног састанка актива директора предшколских установа.

– Ми ћемо се трудити да кроз рад удружења уз сарадњу са Министарством просвјете и културе РС реализујемо идеју да се свако повећање плата у јавном сектору, те основном и средњем образовању односи и на предшколске установе – додао је Вујановић.

Подршку састанку пружио је и градоначелник Милорад Симић поручивши представницима предшколских установа да истрају у борби за подизање квалитета предшколског васпитања и образовања, али и стандарда самих запослених.

Related posts

Школе кују планове за излете и екскурзије

admin

На списку жеља нова, али
и већ позната занимања

Derventski List

ПОЧЕО УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još