ИЗДВОЈЕНОНовости

ПОПЛАВЕ И ДАЉЕ ОПАСНОСТ

Републичка управа Цивилне заштите организовала је данас у Дервенти састанак са представницима седам општина и релевантним установама и институцијама о одбрани од поплава, те о стању водозаштитних објеката.

Циљ састанка, којем су присуствовали представници општина Дервента, Брода, Модрича, Шамац, Србац, Градишка и Козарска Дубица, као и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, те „Вода Српске“ и републичког инспектората, био је да се унаприједи сарадња свих нивоа у систему заштита од поплава.

Састанак је био и прилика да се сагледа докле се дошло са испуњавањем закључака донесених на састанку одржаном прошле године у Броду, те да се предложе мјере за побољшање у овој области. Констатовано да се стање када је у питању заштита од поплава поправља, али да још има простора за унапређење, нарочито у општини Шамац.

Акценат разговора је био на Савском насипу и акумулацији и брани „Дренова“. Начелник општине Милорад Симић прошле године констатовао је да „Дреновом“ нико не управља, а да се до данас мало шта промијенило.

– Хоћу да вјерујем да ће, колико сутра или прекосутра, на том језеру бити организована служба за одржавање и управљање, а и ми ћемо учествовати у плаћању једног од четири радника, колико је потребно да би се организовала дежурства – рекао је Симић подсјећајући да општина проблем плављења настоји да ријеши исправљањем меандра Укрине од новог моста ка Јасенкама, за шта је пројекат завршен.

Додао је да је најава помоћи за први дио тог посла раније стигла од претходног министра пољопривреде.

Директор „Вода Српске“ Мирослав Миловановић истакао је да ће све оно што је у надлежности те установе бити у функцији како би цијели систем заштите од поплава функционисао.

Главни водни инспектор РС Мирослав Танасић представио је стање водозаштитних објеката у регији Бањалука, те критичне тачке широм Српске, а упозорио је и на будуће еколошке проблеме на које треба обратити пажњу.

Related posts

ДЕРВЕНЋАНИ УХАПШЕНИ ЗБОГ КРАЂЕ 20.000 КМ

admin

ПРОНАЂЕН БОШКО БОЖИЋ ИЗ БРОДА

admin

Ватрогасци – спасиоци Нову годину
дочекују у новом објекту

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još