ИЗДВОЈЕНОНовости

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ О ОБНОВИ 32 КУЋЕ

Сан о крову над главом досањале су још 32 породице које су у протеклом рату остале без својих домова, а уговоре о изградњи и обнови објеката потписали су данас у Општинској управи са представницима Републичког секретаријата за расељена лица и миграције.

Једна од потписница уговора је и Мира Пејић из Бијелог Брда, која од рата са породицом живи у Загребу.

– Цијела обитељ је захвална и драго нам је што смо дио овог пројекта и што ће се обновити наша кућа, која је у рату позрушена. Од рата живимо у Загребу и ово нам много значи, јер цијела наша обитељ потиче из Бијелог Брда. Када буде обновљена наша стамбена јединица моћи ћемо доћи и бити ту на своме, а новим генерацијама које долазе моћи ћемо показати одакле су потекли – казала је она.

Изградња стамбених јединица реализује се у оквиру Регионалног стамбеног програма који је дио пројекта БХ4, односно пројекта стамбеног збрињавања, а уговорена вриједност радова у Дервенти је 1.156.000 марака.

Замјеник директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Драган Јуричевић истакао је да је ово један у низу пројеката који је реализован у Дервенти, те изразио наду да ће породице које и након двије и по деценије чекају своје домове, дочекати да им се изграде куће или надокнаде објекти.

– Кроз Регионални стамбени програм, у оквиру којег се из донаторских средстава граде порушени објекти, тренутно се широм Републике Српске гради 218 објеката. Очекујемо од донатора да нам продуже рок и одобре пројекте БХ5 и БХ6, гдје би се преко Владе РС даље проводили програми обнове и изградње ратом порушених кућа – рекао је Јуричевић додајући да очекује да сви порушени објекти буду обновљени или изграђени.

Он је истакао да је од завршетка рата до сада на подручју Дервента, кроз пројекте ранијег Министарства за избјеглице и расељена лица, а сада Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, обновљено и изграђено више од 700 стамбених јединица које су порушене током протеклог рата.

Замјеник начелника општине Синиша Јефтић истакао је да локална заједница даје пуну подршку оваквим пројектима, те честитао свима који су овом приликом потписали уговоре, као и онима који ће то тек да ураде у годинама пред нама.

– Вјероватно је мало ко био свјестан разарања која су се десила у Дервенти током рата деведесетих година прошлог вијека и сигурно је да посла на обнови има много. Надам се да ће сви који чекају обнову кућа све ове године, добити своје стамбене објекте. Само они знају како је било чекати све ове године да се врате на своја огњишта и вјерујем да им је сатисфакција када дође до оваквог чина као што је потписивање уговора – рекао је Јефтић.

Након потписивања уговора извођач радова, зворничка фирма „Еникон градња“, уведен је у посао и у року од 150 дана требало би да заврши изградњу стамбених јединица за које су потписани уговори.

До сада урађено

Према подацима Општинске управе, у 2019. години на подручју Дервенте изграђено је и обновљено 56 стамбених јединица, а још седам је у фази изградње. За 25 стамбених јединица у току је израда пројектне документације.

Related posts

Рад и давање максимума једина формула за успјех

admin

Изградња осињског водовода
улази у завршну фазу

Derventski List

Почело документовање страдања у Кострешу и на Чардаку

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još