ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Почела исплата пољопривредних подстицаја

Корисницима пољопривредних подстицаја из градског буџета почела је исплата подстицаја, а послије обраде свих захтјева са роком подношења до 15. августа, укупно је за исплату одобрено 451.187 КМ, саопштено је из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности.

Планом кориштења постицајних средстава за развој пољопривреде и села, односно буџетом града Дервента за 2022. годину планирано је 489.000 КМ за ове намјене.

– До сада су обрађени сви захтјеви чији је рок за подношење истекао 15. августа, а комисија за подстицаје је обишла сва пољопривредна домаћинства, подносиоце захтјева и сачинила записнике – навели су из одјељења.

Као и ранијих година, највише је одобрено средстава за музна грла око 189.000 КМ, затим за пољопривреднике који се баве узговем оваца и коза око 67.000 КМ, за пчеларе око 50.000КМ, а за узгој расплодних свиња око 40.000КМ..

– Имајући у виду ситуацију са поскупљењима репроматерија и горива, а у складу са могућностима буџета, Правилником о додјели  подстицаја који доноси градоначелник, у великој већини повећани су износи по појединим видовима пољопривредне производње. Тако је подршка по једном музном грлу са 150 КМ порасла на 180 КМ, по једној овци са 20 КМ на 24 КМ, произведеној јуници са 150 КМ на 180 КМ, итд – нагласили су из одјељења.

У складу са трендовима помоћи селу и останка младих у пољопривреди новина је и ставка да се пољопривредницима који су млађи од 40 година одобрени износ увећава за 20 одсто. Овом исплатом је обухваћено укупно 28 пољопривредних произвођача који су млађи од 40 година.

– Комисији за подстицаје предстоји теренска посјета, односно обрада оних захтјева чији рокови подношења истичу 30. септембра и 15. октобра. Могуће је да уз те обрађене захтјеве укупан износ подстицајних средстава предје износ одобрен планом, односно буџетом града Дервенте за 2022. годину. У том случају тражиће се начин да сви корисници подстицаја остваре своја права према Правилнику за подстицаје – нагласили су из одјељења.

Такодје, пољопривредним произвођачима, поред подстицаја, доступно је и суфинансирање пројеката од стране Јединице за координацију пољопривредних пројеката при Министарству пољопривреде од чега је директну корист има 27 пољопривредних домаћинстава у виду набавке пластеника и побољшању производње воћа и поврћа.

– Такође, подсјећамо пољопривредне произвођаче да сваку техничку помоћ у вези са набавком пољопривредне механизације преко заједничког фонда Републике Српске и Мађарске могу добити у Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности града Дервента – додали су.

 

 

Related posts

У Горњем Детлаку стасава
плантажа боровнице

Derventski List

Филм „Дом културе“ вечерас пред Дервенћанима

Derventski List

ВАТРОГАСЦИМА ДОНАЦИЈА ЗА БОЉУ ОПРЕМЉЕНОСТ ВОЗНОГ ПАРКА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još