Друштво

По узору на дједа пирографом осликава дрво

Идеју да се окушам у пирографији добио сам посматрајући свог дједа који од када знам за себе исцртава дрвене плоче овом техником, а прецизност и посвећеност којом ствара своја дјела, одувијек ми је фасцинантна.

Казао је то Драго Савић, ученик првог разреда Стручне и техничке школе, смјер царински техничар, који већ осам година техником пирографије ствара своја умјетничка дјела.

Пирографија је техника украшавања дрвета, коже или других материјала помоћу врелих предмата. Најчешће се за узрашавање користе свијетле врсте дрвета попут јавора или липе, а у чију се површину сјенче и исцртавају обриси или други прикази. Ова техника, иако данас помало заборављена, изискује умјетнички таленат, али и много стрпљења.

– Угледајући се на дједа Маринка Думанића, који је већ годинама познат по пирографским дјелима, одлучио сам да и ја покушам да нацртам нешто слично и свидјело ми се – објашњава овај талентовани Дервенћанин који додаје да најчешће црта иконе.

– Најчешћи мотиви су ми иконе, али понекад исцртавам и природу или животиње, зависно од расположења и инспирације, а слике украшавам изражајним сјенчењем – причао овај будући царински техничар који се пронашао и у умјетничким водама.

Додаје да најчешће ради на липовом дрвету, а једини алат којим се користи јесте лемилица, односно пирограф.

– До сада сам израдио много радова, јер се овим бавим отприлике осам година. Неке сам продао, неки су ми баш драги и сачувао сам их себе – казао је Савић истичући да је посебно поносан на изложбу својих дјела на дервентском Сајму привреде и туризма.

Осим умјетничког талента, Савић је и одличан ученик, а већ шест година је и члан КУДМ „Босиљак“.

Први рад

Драго Савић је први рад техником пирографије израдио у осмој години. Из своје маште на дрво  је пренио слику слона.

 

Related posts

Фестивал „Распјевани мај“ вечерас

Derventski List

Неколико села данас
и сутра без струје

Derventski List

Нови режим рада и
још шира лепеза услуга

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još