Избори

Представљамо кандидате за градоначелника Дервенте (први дио)

Дервентски лист у четири дијела представиће предизборне програме сва три кандидата за градоначелника Дервенте.

Владо Ковачевић, кандидат СДС-а – воља народа, за градоначелника

Како, са аспекта локалне управе, оцјењујете тренутно функционисање образовног и здравственог сектора и која је Ваша визија за ове области у наредном периоду?

– Дервенти је потребан одјел педијатрије који ради у двије смјене и дежурства, јер у Дому здравља тренутно редовно не ради педијатар. Осим основне здравствене његе, Дервенти су потребни и логопед и дефектолог који ће бити у сталном радном односу при Дому здравља. Родитељи издвајају велика средства за приватне дефектологе или логопеде који се налазе у Бањалуци. Право на квалитетну његу, бригу и лијечење имају сви! Неопходно је иницирати пројекат успостављања специјалистичког медицинског центра са педијатријском службом и породилиштем као једним од кључних питања за опстанак нашег града.

У области образовања сматрам да је потребно развијати Центар изврсности и могућности образовања јединственог Центра за развој и промоцију науке у оквиру Средњошколског центра „Михајло Пупин“. У оквиру овог центра надарени ученици из Дервенте и градова и општина широм Републике Српске имали би прилику да потпуно бесплатно усвоје практична и теоретска знања из математике, информатике, роботике, природних наука и предузетништва. По узору на Бањалуку и друге градове у Републици Српској обезбиједити бесплатне уџбенике за све ученике основних школа у Дервенти.

Да ли би и на који начин требало да буде унапријеђен рад јавних установа и предузећа?

– Садашњи концепт локалне управе је застарио и прво што ћу учинити јесте његова реорганизација. Циљ је успоставити ефикасан управљачки систем у којем ће се на кључним позицијама налазити способни, а не подобни кадрови. О раду управа јавних предузећа најилустративније говори то што смо у земљи која је пребогата водом, у вријеме великих температура, данима трпили рестрикције. Смањићемо бирократију и успоставити транспарентан систем локалне управе. Залагаћу се за јачање капацитета постојећих установа и оснивање институција од регионалног значаја, јер нам статус града даје ту могућност.

Како видите функционисање мјесних заједница и имате ли планове за њихов развој (можете навести конкретне мјесне заједнице и приједлоге за сваку од њих)?

-Мјесним заједницама треба дати већу подршку кроз јачање друштвених домова и развоја садржаја активности (спортске манифестације, културна дешавања, развој туристичких манифестација), јачање и опремање амбуланти, опремање школских објеката, стварање услова за отварање погона за прераду пољопривредних производа. У периоду који долази, пронаћи ћемо рјешења за реконструкцију Старог моста, саобраћајницу и тротоар у Улици Српске војске, изградићемо тротоар од Новог моста до аутобуске станице и у насељу Луг, обновићемо парк и уредити шеталиште уз ријеку Укрину, те основати амбуланте породичне медицине и од‌јељење д‌јечијег обданишта у градским мјесним заједницама Ново Насеље и Укрина. Ситуација и у осталим дијеловима града није ништа боља. У појединим дијеловима града вода дужи период у години није за пиће, у љетњем периоду су честе рестрикције, недостају зелене површине, паркови, д‌јечија игралишта, а саобраћајнице и тротоари су у лошем стању. Недопустиво је у 21. вијеку непречишћене отпадне воде испуштати у водотоке. Зато ћемо у планском периоду водити рачуна о равномјерном развоју инфраструктуре у свим дијеловима града, али и на сеоском подручју. Формирање добровољног ватрогасног друштва у Осињи је један од планова.

Игор Жунић, кандидат СНСД-а за градоначелника

Како, са аспекта локалне управе, оцјењујете тренутно функционисање образовног и здравственог сектора и која је Ваша визија за ове области у наредном периоду?

-Образовање и здравство су вјероватно најважнији темељи једне заједнице на којима почива читав друштвени систем. Велики утицај на квалитет тих сегмената друштва има највиши републички ниво кроз реализацију законских рјешења, стратегија, прописа и одлука. Али, и локална заједница има важну улогу у развоју образовања и здравства. Једна од најважнијих политика у овим областима коју ћу промовисати са својим тимом је подизање квалитета услуге у оба ова сектора. Град Дервента је пуно уложио у образовање и здравство. Сјетимо се порушене Гимназије, урушених кабинета, сала, Дома здравља са лошом столаријом, застарјелом опремом. У периоду мог мандата очекујем завршетак новог обданишта и могућност да још 140 дјеце нађе мјесто у њему, завршетак испоставе обданишта на простору Новог насеља, завшетак радова на ОШ „Никола Тесла“ и опремање објекта најсавременијим училима и опремом, оснивање Музичке школе као посебне школе и почетак њеног рада, формирање Развојног центра у средњој школи који ће изњедрити развојни инкубатор за почетне бизнисе. Стварање идеалних услова за практичну наставу, рјешавање свих проблема са спортским салама у школским објектима, отварање савремених кабинета и библиотека. Повећање издвајања за образовање од 50 одсто, а све то праћено прилагођавањем наставних програма и смјерова потребама локалне заједнице и привреде.

У области примарне здравствене заштите нагласак ће бити на наставку набавке модерне медицинске опреме која је започета набавком новог рендген уређаја и новог мамографа, формирању Центра за превенцију са набавком најбоље опреме која постоји, модернизацији Службе хитне помоћи до најбољих могућих услова, обезбјеђивање најквалитетнијих кадрова, као и сарадњу са специјалистичким службама. Обнављање старе болнице за сегмент секундарне здравствене заштите у складу са законом, опремање амбуланти у мјесним заједницама. Повећање издвајања за здравство као и за социјалну заштиту. Дио здравственог сустема ће бити и развој Центра „Будућност“ као једног од најважнијих ресурсних центара у области ране дијагностике и раних третмана. Појефтињење услуга партиципације за поједине категорије становништва.

У сарадњи са вишим нивоима власти ова визија је реална и изводљива и заснована на ранијим договорима, споразумима и стратегијама које смо већ припремили.

Да ли би и на који начин требало да буде унапријеђен рад јавних установа и предузећа?

-Јавне институције и предузећа су темељ развоја једног града. Програмско финансирање, квалитетна кадровска ријешења, као и стална кoмуникација између локалне управе и менаџмента предузећа су добра основа за функционисање града. „Комуналац“ мора да буде десна рука управе, а план мене и мојих сарадника је да комунално предузеће буде важан сегмент развоја. Набавка грендера, малчера, опреме за израду цестовних линија су неке сервисне службе које ће уштедити средства и бити ефикаснији у задовољавању потреба грађана.

Улазак у МЕГ пројекат који је на видику даће нови замах у сектору канализације, а изградња потисног цјевовода и резервоара на Томасовом брду осигураће сигурно водоснабдијевање. Кроз пројекат сарадње са Европском инвестиционом банком у наредном периоду, завршићемо све потребе за канализацијом у граду.

Спортски центар, Центар за културу и Туристичка организација ће добити већа средства за реализацију пројеката, а „Дервентски лист и Радио Дервента“ ће проширити своју дјелатност на електронске медије, првенствено радио. О свакој јавној установи је припремљен елаборат развоја који ће се кроз стратегију развоја имплементирати. Моја визија је развој јавних установа које ће бити центар јавног, друштвеног и културног живота града и његовог развоја.

Како видите функционисање мјесних заједница и имате ли планове за њихов развој (можете навести конкретне мјесне заједнице и приједлоге за сваку од њих)?

-Мјесна заједница је основна ћелија друштвеног живота, али њихове надлежности нису какве су некада биле. Мој став је максимална децентрализација одлучивања и „спуштање“ одлука на најнижи ниво. У старатегији развоја дефинисаће се план капиталних улагања за сваку мјесну заједницу. Такође, план капиталних улагања ћу предлагати на дугорочном нивоу, са нагласком на стратешко планирање. Основни стратешки правци ће бити формирани на основном нивоу тако да ће свака мјесна заједница практично имати свој стратешки документ. Важно је да принцип праведности буде доминантан у развоју мјесних заједница и мој тим и ја имамо развојни и дугорочни план за сваку од њих и мали је новински чланак да га посебно елаборирам. Важно је разговарати са људима на терену, а ја сам ту праксу увијек имао и наставићу је кроз редовне мјесечне састанке са изабраним представницима мјесних заједница.

Миле Тадић, независни кандидат за градоначелника

Како, са аспекта локалне управе, оцјењујете тренутно функционисање образовног и здравственог сектора и која је Ваша визија за ове области у наредном периоду?

-Образовни и здравствени сектор су стубови добробити сваке заједнице, а у Дервенти има много простора за напредак. Из перспективе локалне управе, видjели смо да инфраструктура и доступност услуга стагнирају. Школе и здравствене установе често се боре са застарјелом опремом, недостатком особља и савремених ресурса. Многе од њих нису у могућности да пруже квалитетно учење или здравствену његу, због системских проблема који су годинама занемаривани.

У наредном периоду, моја визија за ове секторе је укоријењена у модернизацији и инклузивности. Што се тиче образовања, морамо улагати и у инфраструктуру и у развој кадрова. Планирам да покренем иницијативе које ће модернизовати школе – увођењем више дигиталних алата, унапрјеђењем техничког образовања и развојем и његовањем критичког мишљења. Посебан акценат биће стављен на промовисање креативности, практичног знања и припремање младих за еру дигиталне економије. Дакле, модернизација школских објеката и стварање партнерстава са привредним субјектима, како би се осигурало да образовање буде у складу са потребама локалног тржишта рада. Да Дервента школује квалитет првенствено за своје потребе.

У здравству, мој циљ је да медицинске услуге буду доступније и поузданије за сваког грађанина. То значи повећање броја медицинских стручњака, пружање континуиране обуке за особље и унапрјеђење постојећих здравствених центара. Поред тога, фокус на превентивну његу и здравствене иницијативе у заједници биће кључан за смањење терета хитних служби и побољшање општег јавног здравља.

Да ли би и на који начин требало да буде унапријеђен рад јавних установа и предузећа?

-Ефикасност јавних установа и предузећа у Дервенти је недосљедна, а многе области захтијевају значајну пажњу. Јавне институције су превише спутане бирократском неефикасношћу и недостатком одговора на потребе заједнице. Што се тиче јавних предузећа, постоје изазови који се односе на транспарентност, корупцију и неуспјех у пружању квалитетних услуга грађанима.

Мој план да унаприједим рад ових институција укључује неколико кључних иницијатива. Прво, циљ ми је да уведем систем веће одговорности и транспарентности. То обухвата и дигитализацију јавне управе, како би процеси били ефикаснији, а смањене и могућности за корупцију. Запослени у јавном сектору ће се придржавати виших стандарда, а редовне ревизије ће осигурати да се услуге врше ефикасно и ефективно. Друго, фокусираћу се на унапрјеђење управљања јавним предузећима именовањем компетентних стручњака на основу заслуга, а не политичких веза. Јасни показатељи успјеха и јавна контрола учинка ће помоћи да се осигура да се јавни ресурси ефикасно користе за служење људима. Одржавајући окружење транспарентности, ефикасности и одговорности, можемо изградити повјерење јавности и осигурати да институције раде за све, односно вратити град грађанима.

Како видите функционисање мјесних заједница и имате ли планове за њихов развој (можете навести конкретне мјесне заједнице и приједлоге за сваку од њих)?

-Мјесне заједнице су темељ сваке јаке општине и града. Међутим, оне често пате од недовољне заступљености и недовољно финансирања. Тренутно се суочавају са изазовима у погледу организације, учешћа и ресурса, што им отежава испуњавање улоге посредника између грађана и виших нивоа власти.

Мој план за развој мјесних заједница је јачање њихове аутономије и компетенција. Проводићу редовне састанке са представницима сваке мјесне заједнице како бих осигурао да се њихове потребе чују и адресирају. Увођење „Дана мјесних заједница“ такође ће обезбједити платформу за представљање њихових достигнућа и потреба, омогућавајући директнију интеракцију са градским званичницима и јавношћу. Поред тога, побољшање инфраструктуре и услуга унутар ових заједница, као што су путеви, водоснабдијевање и управљање отпадом, побољшаће квалитет живота сваког становника.

Дугорочно, мјесне заједнице видим као чворишта грађанског ангажмана у којима грађани активно учествују у доношењу одлука и планирању локалних пројеката.

Related posts

Социјалистичка партија
наставиће да гради Дервенту

Derventski List

СП базиран на бригу о људима
и унапрјеђење локалне заједнице

Derventski List

Дервенти нудим промјене,
а грађанима квалитетнији живот

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još