Uncategorized @bsИзбори

Представљамо кандидате за
градоначелника Дервенте (трећи дио)

Дервентски лист у четири дијела представиће предизборне програме сва три кандидата за градоначелника Дервенте.

Владо Ковачевић, кандидат СДС – воља народа за градоначелника

С обзиром да је инфраструктура један од круцијалних елемената који дефинишу квалитет живота у некој локалној заједници, која је Ваша визија за њено унапрјеђење?

-Превасходно, неопходно је извршити ревизију имплементираних пројеката, као и пројеката који су у фази реализације са циљем елиминисања неодговорности и недисциплине у обављању јавних радова и враћање права струци да посао ради у складу са правилима и моралним кодексом. Инфраструктура је један од најважнијих елемената развијене локалне заједнице и друштва. Инфраструктуру и организацију града неопходно је планирати дугорочно и визионарски. Сматрам да је овако важна питања потребно препустити архитектама, урнабистима, просторним планерима и грађанима. Планирање кроз мање цјелине, што представља тренутни начин, измјенама регулационих планова биће погубно на дуже временске стазе. Вишеспратна изградња на мјестима гдје инфрастуктура не прати потребе тих објеката изазваће нам проблеме са водоснабдијевањем, канализацијом, паркинг простором и на крају утиче на квалитет живота сваког појединца на том простору. Моја визија за унапријеђење и рјешавање инфрастуктуре је генерални урбанистички план. Урбанистички план представља стратешки документ на минималан период од 20 година, који поставља јасне смјернице и циљеве развоја града у ужем и ширем подручју. Урбанистички план биће развојни и улагачки потенцијал за све инвеститоре који желе уложити свој новац у нашу Дервенту.

Које су, према Вашем мишљењу, најважније и највеће инфраструктурне потребе на подручју града?

-Развој инфраструктуре у Дервенти мора бити стратешки дефинисан и усмјерен ка привреди и грађанима. Наша намјера је да инфраструктура постане основа за развој привреде, али и да грађанима омогући достојанство и виши квалитет живота. Сматрам да је највећа инфраструктурна потреба свих грађана квалитетнији и сигурнији саобраћај како за моторна возила, тако за пјешаке и бициклисте свих градских и приградских подручја. Неопходно је све саобраћајнице прилагодити законским оквирима, те одрадити нову категоризацију свих улица и путних праваца. Свједоци смо да велика већина саобраћајница у ужем центру града нема тротоар, а у великој већини ни законски прописану ширину за неометан двосмјерни саобраћај. Непходно је одрадити прописну вертикалну и хоризонталну сигнализацију те тротоаре и саобраћајнице у складу са потребама родитеља са дјечијим колицима и инвалидима. Инфраструктурне пројекте, као што је водовод и канализација, неоходно је у континуитету развијати и радити, а не пуно обећавати у предизборним годинама. Ове инфраструктурне категорије су уставно право сваког грађанина, а не модернизација. Плански ћемо развијати канализациону инфраструктуру у граду и приградским насељима са пречистачем. Недопустиво је непречићене отпадне воде испуштати у водотоке у 21. вијеку. У Улици Светог Саве канализација се директно улива у Старачу, коју треба развијати као парк или риболовни ревир, а не да служи као септичка јама. Такође, сматрам да је велика инфрастуктурна потреба свих грађана незамућена вода и константно снабдијевање водом, а свједоци смо да Дервента има проблем са старим извориштима, те неквалитетним управањем водоводном мрежом и новим пројектима.

Имате ли план рјешавања конкретних инфраструктурних пројеката (путеви, улице, тротоари, расвјета, водовод, канализација, итд)?

-Грађани требају знати да рјешавање битних питања, као што је инфраструктура, захтијева вријеме. Сигурно могу да тврдим да ће резултати бити видљиви, свим становницима, већ за годину или двије. Оно што представља мој план јесте да за четири године ријешимо питање водоизворишта, те да спријечимо замућење воде послије сваке мање кише, те активно проналажење нових изворишта и водопотенцијала. Осим тога, план је да у градском подручју реконстуришемо улице које немају регулисан пјешачки ток саобраћаја, те да тротоарима покријемо све улице, а тротоари тренутно недостају на 70 одсто градских саобраћајница. Уз ову реконструкцију на градском подручју, изградити и бициклистичке стазе, по угледу на Словенију или Аустрију. План је да реконструишемо и путне правце према Осињи, Календеровцима, Кострешу, Омерагићима, те осталим мјестима који се прикључују или ослањају на ове путне правце. Недопустиво је да насеља Луг и Поље, која имају највећи привредни развој и значајан број становника, још увијек немају ријешено питање тротоара, канализацију, оборинске канале, па чак и расвјету. Осим реконструкције саобраћајница на ове путне правце додати тротоаре, те регулисати бициклистички саобраћај увођењем бициклистичких стаза.

Игор Жунић, кандидат СНСД-а за градоначелника

С обзиром да је инфраструктура један од круцијалних елемената који дефинишу квалитет живота у некој локалној заједници, која је Ваша визија за њено унапрјеђење?

– Водоводи, канализација, путеви, улице, тротоари, расвјета, паркови су елементи који живот у заједници чине лијепим или тешким. Иако је у протеклим годинама доста рађено на овом плану, ипак још увијек постоје потребе које су евидентне и које ће бити у фокусу мог рада. Већ сам рекао да је план да се потпуно уреди центар града, а то ће условити да се велики дио инфраструктурних објеката реконструише или граде нови. Такође, Укрина ће бити један од приоритета, као и водоводи и канализација, јер то су пријеке потребе Дервенте. Једно од мојих опредјељења је да ни један, иоле значајан пут, на подручју Дервенте не буде макадамски, да реконструишемо путеве према највећим сеоским центрима, те да се добрим саобраћајницама повежемо са сусједним мјестима.

Такође, уличну расвјету желим да модернизујемо, примјеном нових технологија, али и да је ускладимо са потребама грађана. Осим функционалности, што је основни разлог, улична расвјета је и важан декоративни детаљ у урбаним подручјима.

Које су, према Вашем мишљењу, најважније и највеће инфраструктурне потребе на подручју града?

– Један од најважнијих пројеката иза којег стојим је изградња регулисаног тока ријеке Укрине, изградња новог моста, игралишта, стазе и кеја поред ријеке. Потребна је изградња парка на десној обали Укрине, који је предвиђен регулационим планом и спреман сам да уђем у потребне поступке како би тај простор, заједно са парком на лијевој обали Укрине, за којег се већ ради идејно рјешење, и парком „9. јануар“ била једна парковска цјелина. У наредне четири године потребно је реконструисати све градске улице, заједно са изградњом тротоара. Када је о водоводима ријеч, онда је добра ствар да је велики дио Дервенте покривен водоводима, али има подручја гдје морамо да доводимо воду. Такође, кренуће се у изградњу новог резервоара на Томасовом брду, уређење водозахвата који се сада користе, као и у истраживање нових налазишта воде. Неопходна је изградња канализације у Лугу, Поточанима, Вуковарској улици и свугдје гдје недостаје и већ сљедеће године почиње изградња канализације у Лугу. Изградићемо нове саобраћајнице и све остале инфраструктурне објекте неопходне за несметан и квалитетан живот и рад у новим објектима у центру града. Жеља ми је да Дервента буде град дрвећа и дрвореда и у наредном периоду очекујем да посадимо најмање 500 садница и да нам град изгледа савремено и модерно. У Новом насељу ћемо завршити све започете пројекте, а осим тога желим да ту изградимо један трг са парком. Један од основних задатака јесте повезивање Гаковца и Чардака новом улицом и да између ова два насеља направимо нови излаз из града. У наредних неколико година план је да реконструишемо путеве према Осињи и Календеровцима, да завршимо све пуне комуникације према сусједним мјестима и да урадимо сву инфраструктру у нашим селима и да не буде нити једног макадамског пута.

Имате ли план рјешавања конкретних инфраструктурних пројеката (путеви, улице, тротоари, расвјета, водовод, канализација, итд)?

– Пројекат изградње регулисаног тока ријеке Укрине радићемо са Владом и Водама РС, а реконструкција путева који нас повезују са осталим мјестима је већ у току и реализују их „Путеви Српске“. Наравно да за сваку озбиљнију инвестицију очекујемо помоћ и подршку предсједника и Владе, а добру проходност у том смислу олакшава чињеница да дијелимо иста политичка увјерења. За рјешавање многих потреба и пројеката постоје модели које примјењују локалне заједнице у развијенијим друштвима. Ту, прије свега, мислима на различите домаће и међународне фондове који постоје управо за ове намјене. Наравно, добар дио инфраструктурних потреба рјешаваћемо властитим средствима, јер се у претходном периоду показало да је то могуће. Али, најважнија чињеница у тој области су потребе наших грађана који ће имати прилику да на различите начине покрећу иницијативе, дају приједлоге и учествују у доношењу коначних одлука.

Миле Тадић, независни кандидат за градоначелника

С обзиром да је инфраструктура један од круцијалних елемената који дефинишу квалитет живота у некој локалној заједници, која је Ваша визија за њено унапрјеђење?

-Инфраструктура чини окосницу сваке заједнице, а у Дервенти замишљам будућност у којој ће градска инфраструктура бити модерна, ефикасна и одржива. Мој циљ је да сваком грађанину пружим безбједне, приступачне и добро одржаване јавне услуге и просторе, а самим тиме и бољи квалитет живота. Краткорочно, фокусираћемо се на хитне потребе као што су надоградња градске путне мреже, проширење водовода и канализације и побољшање јавне расвjете. Међутим, моја дугорочна визија је да модернизујем нашу инфраструктуру кроз технологије паметних градова, као што су интелигентно управљање саобраћајем, енергетски ефикасно освјетљење и дигиталне платформе које омогућавају грађанима да пријаве проблеме и прате напредак. Поред тога, осигуравање одрживости развоја инфраструктуре је кључни дио мог плана. То значи интеграцију зелених енергетских рјешења, смањење отпада и стварање еколошки прихватљивих јавних простора.

Које су, према Вашем мишљењу, најважније и највеће инфраструктурне потребе на подручју града?

-Дервента се суочава са неколико критичних инфраструктурних изазова којима је потребна хитна пажња. Прво и најважније, путеви и управљање саобраћајем су озбиљан проблем. Многи путеви су у лошем стању, посебно улице у граду, са рупама и неадекватном сигнализацијом, са вјештачким избочинама – познате и као лежећи полицајци (обавезна инсталација одговарајућих саобраћајних знакова и морају бити јасно видљиви како би се возачи на вријеме припремили на успоравање), што свакодневно кретање чини неефикасним и несигурним, а грађане фрустрира. Ширење и модернизација путне мреже је од суштинског значаја за побољшање протока саобраћаја и обезбјеђивање сигурнијих путева и за возаче и за пјешаке.Још једна потреба је проширење система водоснабдијевања и канализације. Док су урбана подручја релативно добро покривена, многа рурална подручја и даље немају приступ поузданом водоснабдијевању и одговарајућим канализационим системима. Ово утиче на квалитет живота, а представља и ризик по здравље и животну средину. Јавна расвјета и побољшања тротоара су од кључне важности за побољшање безбједности и проходности у граду. Многа стамбена насеља пате од лошег освјетљења, што их чини несигурним, посебно ноћу. Унапрјеђењем уличне расвјете и проширењем тротоара Дервенту ћемо учинити градом погоднијим за пјешаке.

Управљање отпадом је још једна област која захтијева пажњу. Ефикаснији и еколошки прихватљивији систем прикупљања отпада, заједно са рециклажом, помоћи ће да град буде чист и да се смањи утицај отпада на животну средину. На крају, јавне и зелене површине Дервенте су недовољно искоришћене. Стварање више паркова, игралишта и рекреативних простора не само да ће побољшати естетику града већ и промовисати здравији начин живота за грађане.

Имате ли план рјешавања конкретних инфраструктурних пројеката (путеви, улице, тротоари, расвјета, водовод, канализација, итд)?

-Да, имам детаљан план за рјешавање ових инфраструктурних изазова кроз фазни развој. Прва фаза се фокусира на поправке и проширења путева, а приоритет је на најпрометнијим путевима и онима у најлошијем стању. Осигураћемо да сви путеви буду прописно асфалтирани, са јасном сигнализацијом и безбједним пјешачким прелазима. Поред тога, биће имплементиран нови систем управљања саобраћајем како би се смањиле гужве и побољшала безбједност на кључним раскрсницама. Што се тиче водоснабдијевања и канализације, мој план укључује сарадњу са регионалним и међународним организацијама како би се обезбиједила средства за проширење мреже, посебно у руралним областима. Ово ће укључивати надоградњу постојећих постројења за пречишћавање воде како би се осигурала чиста и безбједна вода за све. Такође ћемо радити на проширењу канализационих система на недовољно опскрбљена подручја, спрјечавању опасности по животну средину и побољшању јавног здравља. Што се тиче уличне расвјете и тротоара, план је да се изврши надоградња у цијелом граду, почевши од најкритичнијих области: школске зоне, паркови и стамбена насеља. Биће постављена нова енергетски ефикасна ЛЕД улична расвјета како би се побољшала безбједност и смањили трошкови енергије. Јавна расвјета и у руралним подручјима. За управљање отпадом планирам да уведем ефикасније руте за сакупљање отпада, изградимо више рециклажних центара и покренемо јавне кампање за подстицање рециклаже. Завршни аспект плана укључује развој јавних простора. Обезбједићу средства за изградњу нових паркова, дјечијих унутрашњих и вањских играоница, игралишта, спортских објеката, као и реновирање постојећих зелених површина. Ово ће грађанима пружити више могућности за рекреацију и побољшати укупан квалитет живота у Дервенти.

Пажљивим планирањем, стратешким улагањима и сарадњом са вишим нивоима власти, можемо да трансформишемо инфраструктуру града и значајно побољшамо квалитет живота свих становника.

Related posts

Уз СНСД и Игора Жунића Дервента
отвара нову страницу развоја

Derventski List

Социјалистичка партија
наставиће да гради Дервенту

Derventski List

Мишљење суграђана кључно
за провођење идеја

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još