ИЗДВОЈЕНОНовости

ПРЕМИЈЕР РС ЗА ДЕРВЕНТСКИ ЛИСТ: МНОГИ ДА СЕ УГЛЕДАЈУ НА ДЕРВЕНТУ

Домаћинско вођење општине и привлачење страних инвестиција, као што је случај у Дервенти, примјер је како треба водити једну локалну заједницу. Волио бих када би се то могло пресликати и на ниво Републике Српске. Поручио бих, првенствено, начелницима локалних заједница из ове регије да сагледају ситуацију у Дервенти и да примјер ове општине покушају, ако не пресликати, онда се бар на њу угледати.

Рекао је то у интервјуу Дервентском листу предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић приликом прве посјете Дервенти. Премијер је, изразивши задовољство стањем које је затекао у Дервенти, најавио даљу подршку Владе пројектима које ова локална заједница истакне као потребне, те наставак подршке за већ започете послове.

-Један од аплицираних пројеката је изградња кружне раскрснице на укрштању путева Дервента – Брод – Прњавор – Добој, за коју се ради пројектно – техничка документација. Ту је и петља која би омогућила Дервенти прикључак на ауто-пут Добој – Бањалука. Све су то пројекти који ће се имплементирати, ако не током ове, онда сигурно почетком идуће године – рекао је Вишковић.

Дервента се већ годинама може похвалити изузетним економским показатељима. Са око 800 привредних субјеката, најнижом стопом незапослености, удјелом у укупном извозу БиХ од око три одсто, а у добојској регији око 40 одсто, општина је постала препознатљива и изван граница БиХ. При томе, Дервента је први избор страних инвеститора. Да ли би, према Вашем мишљењу, рецепт који Дервента користи могао да послужи као примјер и другим општинама у РС?

Специфична позиција у којој се Дервента налази јој омогућава да постигне све то што сте поменули, али најважније од свега су људи. Да начелник Милорад Симић, који већ четврти мандант води општину, није уложио себе у ову причу, Дервента сигурно не би овако изгледала. Само повјерење које му грађани Дервенте пружају све ове године, даје му за право да он домаћински води ову општину и да успјешно привлачи све већи број инвеститора. Ја бих волио када би се то могло пресликати и на ниво Републике Српске.

Све зависи од приступа одређеном проблему. Има људи који неку функцију доживе као прилику да би се одморили или уживали, док други указано повјерење схвате као одговорност и шансу да обиљеже неки период и неку средину. Заиста бих могао да позавидим начелнику Симићу за печат који је оставио у Дервенти.

Можемо ли онда очекивати да Дервнета на основу тога и даље има бенефите, али и да је помињете као општину на коју се друге локалне заједнице могу угледати?

Апсолутно. Поручио бих, првенствено, начелницима локалних заједница из ове регије да сагледају ситуацију у Дервенти и да примјер ове општине покушају, ако не пресликати, онда се бар на њу угледати. Довољно је поменути да дервентска управа у свом буџету најприје одвоји новац за нове инвестиције, те да има скоро најмањи број запослених службеника, а највећи број инвестиција. Неке су се локалне заједнице опредијелиле за запошљавање грађана у институције, мислећи да тиме рјешавају питање запослености, што је погрешан приступ. Дервента је ишла у контра правцу и то демантовала.

Влада РС је лани у Дервенту уложила 1.200.000 марака, а од 2006. године 71 милион КМ. Пројекти који су се издвојили су доградња вртића, фудбалски терен са вјештачком травом, те парк „9. јануар“. Да ли Дервенћани могу да рачунају и на даљу подршку Владе за нове пројекте?

Влада ће пројекте који су започети у Дервнети испратити и испоштовати своје финансијске обавезе. Пројекти који би се могли проводити у овој и идућој години уз подршку Владе РС зависиће превенствено од жеља и потреба локалне управе. Циљ нам је да започети пројекти буду завршени. Један од аплицираних пројеката је изградња кружене раскрснице на укрштању путева Дервента – Брод – Прњавор – Добој, за коју се ради пројектно – техничка документација.

Ту је и петља у Осињи која би омогућила Дервенти прикључак на ауто-пут Добој – Бањалука.

Управо тако. Све су то пројекти који ће се имплементирати, ако не током ове, онда сигурно почетком идуће године. Надам се да ће, зависно од израде пројектне документације, провођење неких од ових пројеката почети и током ове године. Све оно што буде исказано као потреба из Дервенте, Влада РС ће сигурно пратити. Ипак, потребно је нагласити, нису све ствари у вези са новцем. Ту је и потреба убрзања одређених процедура, исправљање законских сметњи и ограничења, а које ће Влада настојати да измијени и тиме олакша рад и ове, али и других општина.

РС је недавно добила још један град – Градишку. Може ли и Дервента у скорије вријеме очекивати добијање тог статуса?

Оног момента када локална заједница процјени да иде у том правцу, имаће подршку Владе РС. Промјена статуса из општине у град не носи неке значајне бенефите, осим лакшег приступа европским фондовима. Ипак, ја разумијем тежњу наших локалних заједница. Разика је када кажете да долазите из општине Дервента и града Дервента. Ако је то оно што очекују грађани, сигурно је да ћемо им пружити то задовољство.

Сарадња

Може ли се рећи да је сарадња општине Дервента и Владе РС, с обзиром на иницијативе које стижу из ове локалне заједнице, успјешна?

Очекујемо да, као и до сада, заједно радимо, као један тим. Ту је и мој најближи сарадник, народни посланик Игор Жунић, као и начелник Симић, тако да сарадња неће изостати ни у наредном периоду.

Related posts

ЦЕНТАР ГРАДА ДОБИЈА НОВИ ИЗГЛЕД

admin

Зелено свјетло за буџетске документе, скупштини други потпредсједник

admin

Међусобно уважавање и
поштовање су најважнији

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još