ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Прикупљена 71 доза крви

Другој овогодишњој акцији добровољног даривања крви  одазвало се данас 87 редовних давалаца и припадника Оружаних снага БиХ, који су залихе крви допунили са 71 дозом.

Томислав Нединић данас је 30. пут стао у ред за даривање крви. За њега је то хумани чин без премца.

– Први пут сам крв даровао 1993. године, дакле у рату, а позвао бих све који осјећају да могу да дају крв, да то ураде, јер је то  заиста хуман чин – рекао је Нединић, а у листу даваоца данас се уписао и Небојша Гибаница.

– Крв дарујем да бих помогао људима, а један од главних узора био ми је брат – рекао је Гибаница.

Вођен мотивом да дарујући крв некоме има прилику са спаси живот, акцији се одазвао и Стефан Трњанац, а Марио Кузмановић који тренутно ради у Њемачкој одлучио је да у свом родном граду дарује драгоцјену течност.

– Крв дарујем 18. пут, а могао сам и у Њемачкој даровати крв, али драже ми је у родном крају и ево поклопило се да сам на одмору баш у овом периоду. Први пут сам даровао крв када сам радио у Оружаним снагама – казао је Кузмановић.

Добровољне даваоце обишао је и градоначелник Милорад Симић.

– Драго ми је да сам у друштву драгих људи који вриједно раде већ дуги низ година у Црвеном крсту, а задовољство је и свједочити добрим примјерима као што је наш суграђан Дарко Васелић који је даровао крв 56 пута и којем је данас уручено признање. У Дервенти се акције даривања крви традиционално организују три пута годишње и увијек је за очекивати да прва акција буде добра, тако да је овогодишња окупила 112 давалаца при чему је прикупљено 40 литара крви, док је ова друга акција у периоду годишњих одмора.  Крајем године преостаје нам још једна акција, када очекујемо да испунимо количину доза из прошле године што је око 80 литара по чему је Дервента јако препознатљива – рекао је Симић додавши да традиција давалаштва Дервенту чини препознатљивом захваљујући активистима и руководству Црвеног крста.

– Акције су увијек добро организоване, а то је засигурно захваљујући руковоству ове организације, које настоји да анимира људе и указује на значај помоћи људима – рекао је Симић.

Секретар дервентског Црвеног крста Радислав Кујунџић захвалио је свим учесницима акције, добровољним даваоцима, као и Заводу за трансфузијску медицину која већ 28 година добро сарађује са организацијом и Градској управи која им пружа подршку.

– Као и иначе очекујемо добар одзив, с обзиром да се ова акција одвија у вријеме годишњих одмора и високих температура. Годинама радимо са младим људима, школарцима, да би постали редовни даваоци и да и по завршетку школе остану при тој традицији – додао је Кујунџић.

Према подацима Градске управе, у текућој години из градске касе издвојено је 40.000 КМ за рад Црвеног крста, између осталог и за организовање акција даривања крви, пројекте и такмичења у пружању прве помоћи.

У протеклој години акције прикупљања крви окупиле су 247 давалаца, а прикупљено је 88 литара крви.

Залихе крви

Др Дарко Микеревић из Завода за трансфузијску медицину у Добоју оцијенио је да је организација акција даривања крви у Дервенти на високом нивоу.

– Имамо јако добру сарадњу са дервентским Црвеним крстом, а свака акција нам доста значи, нарочито у љетњем периоду када су у току годишњи одмори, када имамо мање давалаца, а већа је потрошња крви. Велико је кретање становништва, честе су саобраћајне несреће и потреба за крвљу је самим тим већа. Ситуација са залихама крви је задовољавајућа, с времена на вријеме имамо мало проблема са 0 негативном крвном групом, али то је оно што нас прати током цијеле године – рекао је др Микеревић.

Related posts

„НЕМАЊИЋИ“ ДОНИЈЕЛИ РАСКОШ КРАЉЕВИНЕ

admin

ГЛУМАЧКИМ НАДАМА ОТВОРЕНА ВРАТА СЦЕНЕ

admin

Михајло уз терапију
листа сликовнице

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još