Друштво

Равноправност полова у
фокусу дводневне радионице

Равноправност полова и спрјечавање дискриминације теме су првог дана радионице која је данас у Центру за културу окупила двадесетак службеника јавних установа, те чланова градских удружења.

Ријеч је о едукацији у оквиру пројекта „ЕУ за људска права и сузбијање дискриминације у БиХ“ у чијем је фокусу разумијевање система заштите од дискриминације у домаћем законодавству. Учесници су имали прилику да  кроз примјере праксе Европског суда за људска права детаљније се упознају о људским правима и темељним слободама.

– Током едукације која ће трајати данас и сутра биће приказани и различити примјери полне дискриминације, а говорићемо и о родним стереотипима и предрасудама и како заправо долази до дискриминације – казао је предавач професор на Правном факултету Универзитета у Сарајеву Мидхат Измирлија додавши да је едукација важна због подизања свијести о остваривању права.

– Ми често говоримо о свеприсутној дискриминацији у нашем друштву, али је важно разумјети концепт дискриминације и механизме заштите, како бисмо се знали сами заштити, али и како би се и други могли поучити како остварити своја права. Зато је изузетно важно да они који раде за град обуче о томе како би могли пружити подршку – додао је Измирлија.

Пројекат „ЕУ за људска права и сузбијање дискриминације у БиХ“ реализује се у оквиру програма ИПА 2 претприступне подршке Европске уније у сарадњи са Гендер центром за једнакост и равноправност полова Републике Српске.

Related posts

ПИЈАЧНИ БАРОМЕТАР

admin

Из основне школе понијели најљепше успомене

admin

Ишчекивање Васкрса
окупано хуманошћу

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još