ИЗДВОЈЕНОНовости

Република Српска бедем који
чува слободу свог народа

Свих 31 годину Република Српска је неодвојиви дио идентитета српског народа, а за своје житеље брана од страдања, прогона и погрома који су, нажалост, обиљежје српског народа све до данашњих дана.

Истакнуто је то данас у Дервенти приликом обиљежавања 9. јануара, Дана Републике Српске и то поменом и полагањем вијенаца погинулим борцима Војске РС који су у темеље РС уткали своје животе, те пријемом у Центру за културу за представнике јавног живота.

Сјенима страдалих испред централног спомен – обиљежја поклонили су се градоначелник Милорад Симић, делегације Скупштине града, Градске борачка организација, Удружења Ветерани РС и организације старјешина Војске РС, породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида „1991 – 1995. године“, Удружења ратних заробљеника и Полицијске станице, те делегације политичких партија СНСД, СДС, СП, УС, ПДП, ДНС и НДП.

Градоначелник је истакао да је изборена слобода једна од највећих тековина, али и темељ за наставак борбе за бољи живот у Дервенти.

– Данас је велики празник, велики дан и велика тековина који и Дервента, као и цијела Република Српска, обиљежава. Окупили смо се да уз молитву, полагање вијенаца поменемо све оне који су уложили највише што човјек може уложити у Републику Српску, а то је живот. Поменули смо њихове породице, инвалиде нашег града и демобилисаним борцима. Моји сарадници и ја имамо обавезу, али нам је и задовољство, да Дервенту изграђујемо, да радимо јер је то најбољи начин да се одужимо онима који су дали све за ову Републику – рекао је Симић честитајући празник руководству и свим житељима Српске, те крсну славу Светог Стефана православцима који данас прослављају заштитника својих породица.

На значај институционалног организовања српског народа, али и вјечну обавезу према жртвама коју су понијели храбри Срби, подсјетио је предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић.

– Институционално организовање Републике Српске је немјерљиво важно, јер смо свједоци да многи народи који нису имали прилику или храбрости да се боре за институционалну организацију нестали су и нису преживјели те изазове и искушења. Ми у Републици Српској смо имали и снаге и храбрости да се организујемо,  боримо и изборимо за Српску, за слободу и слободан живот на овим просторима. Наравно, свака борба, посебно за слободу, подразумијева жртве и то је оно што ту борбу чини тешком. За нашу слободу, слободу Дервенте и Републике Српске, из Дервенте је погинуло 608 бораца и наша вјечна обавеза је да их се сјећамо, чувамо успомене на њих и да сваку прилику искористимо за молитву и спомен на њихову жртву – рекао је Вујичић.

Обиљежавању Дана Републике присуствовали су и народни посланици, шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић и посланик СДС-а Перо Дјурић.

Поводом обиљежавања Дана Републике, дервентске улице претходних дана красиле су заставе Српске.

Скупштина српског народа у БиХ, 9. јануара 1992. године донијела је одлуку о оснивању Републике српског народа БиХ. Био је то одговор српских представника на прегласавање у Скупштини БиХ о кључним питањима, која су се односила на опстанак Југославије и на сецесију у коју су кренули представници друга два народа.

Три године касније, Република Српска је међународно призната Дејтонским мировним споразумом, као један од два ентитета у БиХ.

Related posts

Мјере продужене до 27. септембра

admin

ДЕРВЕНЋАНИ УХАПШЕНИ ЗБОГ КРАЂЕ 20.000 КМ

admin

НАПРЕДУЈЕ ИЗГРАДЊА ВАТРОГАСНОГ КОМПЛЕКСА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još