ИЗДВОЈЕНОНовости

Република Српска гарант слободе

Поменом и полагањем вијенаца на централно спомен – обиљежје у Дервенти подигнуто у част погинулим борцима Војске РС, те пријемом у Центру за културу данас је у Дервенти обиљежен 9. јануар, Дана Републике Српске.

Дервента је и овај, 29. рођендан Републике, обиљежила достојанствено, али на скромнији начин у складу са епидемиолошким мјерама, одајући почаст онима који су у темеље Републике уградили своје животе. Њима су пошту одали начелник општине Милорад Симић, потпредсједник претходног сазива Скупштине општине Славен Гојковић, представници Општинске борачке организације, представници Удружења ветерана РС и организације старјешина Војске РС, представници Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, те Удружења ратних војних инвалида 1991-1995., као и представници Полицијске станице Дервента, те делегације политичких партија СНСД-а, СДС-а, СП-а, ПДП-а, Уједињене Српске, СПС-а и НДП-а.

Начелник општине Милорад Симић подсјетио је на обавезу свих становника Републике Српске да никад не забораве цијену плаћену за слободу коју уживамо данас, као и да не треба престати са радом за стварање боље будућности.

– Данас на доста скроман, али достојанствен начин, обиљежавамо Дан Републике, 9. јануар, и као и сваке године са водиљом да Република Српска буде за сва времена. То смо у обавези стално понављати и никад не заборавити, јер велики број живота положен је за све оно што имамо и уживамо данас. Велики број породица је остало неутјешно за својим драгима, а много бораца је дало дио свог здравља и тијела за све нас, а ми данас имамо прилику обиљежавати те жртве овим датумом и градити Републику Српску на задовољство свих. Ако говоримо почињући од рада своје локалне заједнице, а ја се борим за Дервенту јер то је наше окружење, а кажу да је Дервента један бољи дио Републике Српске, онда сам ја најсрећнији човјек – рекао је Симић честитајући свим грађанима Дан Републике, а онима који обиљежавају крсну славу Светог Стефана, здравље и срећу.

Предсједник Општинске борачке организације Чедо Вујичић подсјетио је на цијену жртве коју су поднијели Дервенћани, те на вриједност коју има институционално организовање.

– Често смо оптерећени нашим свакодневним проблемима од којих су егзистанцијални, засигурно, најозбиљнији, да понекад сметнемо с ума колика је важност институционалног организовања које је народ с ове стране Дрине имао управо кроз РС, кроз институције и органе РС. Слобода коју ми данас уживамо плаћена је, као и увијек на овим просторима, врло скупо. Дервента је дала 608 живота наших бораца, а око 4.000 наших становника из рата су изашли као ратни војни инвалиди. Данас на подручју Дервенте живи нешто мање од 4.000 категоризованих бораца, од којих су, опет нешто мање од половине, борци прве и друге категорије. Желио бих, са позиције Општинске борачке организације, да нагласим да док год чувамо нашу Републику, док год она постоји, ми можемо сигурно уживати у овој нашој слободи и животу на овим просторима – рекао је Вујичић.

 

 

Related posts

Зимска служба у приправности

admin

РАДОВАНОВИЋЕВА И МИЛИНКОВИЋ НАЈБОЉИ СПОРТИСТИ У 2019. ГОДИНИ

admin

Земљотрес затресао и Дервенту

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još