ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Респираторне инфекције
напуниле амбуланте

Повишена тјелесна температура, кашаљ, главобоља и грлобоља, болови у мишићима и малаксалост приморали су на десетине суграђана да се првих дана Нове године јаве љекарима дервентског Дома здравља.

Из ове здравствене установе истичу да респираторне инфекције и грип нису неуобичајени за ово доба године, али да им се сваким даном јавља све већи број пацијената са сличним тегобама.

– У првој седмици јануара имали смо 380 пријављених обољелих од инфекција сличних грипу, али с обзиром да не обављамо тестирање на грип, не можемо бити сигурни да је ријеч о овом обољењу. Према клиничким показатељима то су све инфекције које се убрајају у оне сличне грипу са тјелесном температуром вишом од 38 степени, цурењем из носа, боловима у мишићима и грлу. Сви ови симптоми су слични и код вируса корона, на који је могуће тестирање у нашој установи, а разлика је у томе што се у случају грипа симптоми јаве интензивно и нагло – објаснила је епидемиолог др Милена Бјеговић Ђујић истакавши да период инкубације код обје ове вирусне инфекције траје око два дана.

Ово доба године, додаје др Бјеговић Ђујић, карактеристично је по респираторним инфекцијама, с тим да је лани корона вирус био потиснуо готово све друге респираторне инфекције.

Повишена температура, главобоља, грлобоља, болови у мишићима, кашаљ, цурење из носа и кијавица доминирали су међу тегобама са којим су се љекарима јављали пацијенти свих узраста, казао је и др Радован Тодоровић из Службе породичне медицине Дома здравља.

– Када је у питању старосна доб, мало су учесталији радно способни пацијенти млађе животне доби, иако нам се јављају и дјеца и старије особе. Свакако, тешко је само клинички разликовати и утврдити обољење пацијента, али можемо примијетити да су тестови на корона вирус најчешће негативни, што значи да се ради о неком другом вирусу, као што је вирус грипа или вирус неке друге респираторне инфекције – објаснио је др Тодоровић додавши и да су мјере превенције за сва ова обољења исте.

– Препоруке, посебно за старије и хроничне болеснике, су да избјегавају масовна окупљања прије свега у затвореним просторима, контакте са обољелим, затим да воде рачуна о редовном прању и дезинфекцији руку, адекватној исхрани уз умјерену физичку активност и бирају боравак на свјежем ваздуху. За оне који имају симптоме грипа или сличне симптоме, препоручује се мировање уз симптоматску терапију. Уколико долазите на преглед код породичног љекара или морате изаћи из куће, а имате респираторне симптоме, носите заштитну маску како би смањили даље ширење вируса, било да је то грип или неки други вирус – казао је др Тодоровић.

Празничне дане уз гирп провела је Јелена С. Савјети љекара и мировање, уз витамински обогаћену исхрану, помогли су да се осјећа боље.

– Првог дана Нове године осјетила сам главобољу, грлобољу и малаксалост, а с обзиром да готово сваке године у ово доба пролазим кроз сличну ситуације, раније сам почела да уносим витамине. Ипак, била сам приморана да празнике проведем у кревету, мирујући  – казала је ова суграђанка.

Повишену температуру, малаксалост и болове у мишићима имали су сви укућани у породици Савић, па су Нову годину дочекали уз мировање.

– Сви смо се били разбољели, и дјеца која су вртићког узраста и најстарији чланови породице. Срећом, за два – три дана од појаве најинтензивнијих симптома, сви смо већ били боље – рекла је Марија Савић.

Вакцинација

Најбоља мјера превенције за случај респираторних инфекција је вакцинација, а у Дому здравља обавезно је ношење заштитне маске.

Др Радован Тодоровић подсјетио је да је Дом здравља, као и претходних година, добио бесплатне вакцине против грипа за најугроженије категорије становништва, као и вакцине које се могу купити у овој здравственој установи. Епидемиолог др Милена Бјеговић Ђујић истакла је да је ове сезоне у овој установи против грипа вакцинисано више од 250 особа.

– Такође, и даље је могућа вакцинација против корона вируса, а доступне су вакцине произвођача „Фајзер“ и „Синофарм“, као и бивалентна вакцина „Модерна“, која пружа бољу заштиту против актуелног соја и функционише као бустер доза. Сви који су заинтересовани и даље могу да се јаве у Дом здрава и вакцинишу су – рекла је др Бјеговић Ђујић.

Related posts

16 година рада крунисано новим мандатом

admin

За НВО и удружења грађана 200.000 КМ из буџета града

admin

Пакетима помоћи обрадовали 13 породица

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još