ИЗДВОЈЕНОНовости

Свака новорођена беба непроцјењиво богатство Дервенте

Најмлађи Дервенћани и њихови родитељи обојили су својим осмијесима данашњи пријем који је њима у част организовала Градска управа почастивши новорођене бебе износом од 500 КМ и другим поклонима.

Ријеч је традиционалном пријему за мајке по којем је Дервента већ одавно препознатљива, а који је показатељ, између осталог, и константне брижне пронаталитетне политике локалне управе. У првој половини године на име подршке за свако од 68 новорођене дјеце из буџета града издвојено је 34.000 КМ.

Да је подршка из буџета града значајна истичу сви родитељи, а посебно породице са више дјеце. То је потврдила и Дајана Тадић, мајка троје дјеце.

– Са 500 КМ које добијемо од Градске управе можемо да купимо потрепштине за бебу и то је значајна помоћ. Драго ми је и што се окупљамо на овим пријемима и надам се да ће нас сваке године бити све више – рекла је Тадићева, а пријему је са својом бебом присуствовала и Марија Нединић.

– Прво дијете има пет, друго четири године, док беба има четири мјесеца. Иако нам понекад буде компликовано, увијек се снађемо – рекла је Нединићева.

Бојана Мајсторовић, такође мајка троје дјеце, истакла је да пријем за мајке, а поготово подршка из буџета града, потврђују да су дјеца у Дервенти цјењена.

Овим пријемима Градска управа жели да укаже да јој је брига о породици један о приоритета.

– Ово је први пријем за мајке и њихове бебе у овој години и окупио је мајке, њих 67, које су од почетка 2023. године на свијет донијеле 68 дјеце. Желимо да и на овај начин из Дервенте пошаљено лијепу поруку – казао је градоначелник Милорад Симић додавши да се годишње из буџета града издваја око 2.225.000 КМ за породице, новорођенчад, ученике, студенте, спорт и културу.

– Прворођену бебу у Новој години дарујемо дукатом, а за све новорођене бебе из буџета издвајамо 100.000 КМ, док за вантјелесну оплодњу опредјељујемо 30.000 КМ. Вртић „Трол“ подржавамо са 1.200.000 КМ, приватни вртић субвенционишемо са 50.000, за подршку првачићима издвајамо 10.000, а за уџбенике за дјецу ратних војних инвалида и дјецу Рома 32.000 КМ. За стипендије у буџету резервишемо 200.000 КМ, за награде најбољим ученицима 15.000, за превоз 220.000, а за Удружење „Сунце“ 28.000. Уз све то, за спорт и културу издвајамо још 540.000 КМ – рекао је Симић истичући да ће подршка свим овим категоријама бити настављена и убудуће.

– Боримо се да још више пажње посветимо младим људима, да им омогућимо безбрижан живот, стипендије и уједно створимо климу у граду да их послије школовања чека посао. Морам нагласити да је Дервента једна од локалних заједница у којој готово да нема незапослених – рекао је Симић.

Пријему за мајке присуствовали су и замјеник градоначеленика Синиша Јефтић и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић.

Related posts

Скупштина града
засједаће 11. априла

Derventski List

„ШЉИВОВИЦЕ“ И ПЕКМЕЗА БИЋЕ НА ПРЕТЕК

admin

ДАНАС СЕ БИРА НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ И НОВИ САЗИВ ЛОКАЛНЕ СКУПШТИНЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još