ИЗДВОЈЕНОРС-РЕГИЈА

СВАКИ ДРУГИ УЧЕНИК У БиХ ФУНКЦИОНАЛНО НЕПИСМЕН

БиХ је на ПИСА тестирању, које је спроведено 2018. године, заузела 62. мјесто од 79 земаља, а на представљању резултата данас у Сарајеву поручено је да су резултати тестирања показали да је сваки други ученик у БиХ функционално неписмен.

Прва два мјеста заузели су Кина и Сингапур, а у истраживање је показало да је ниво неписмености у БиХ виши него дупло у односу на остале земље. Из БиХ је у истраживању учествовало 6.480 ученика од седмог разреда основне школе до првог разреда средње школе и то у 213 школа.

– Сваки други ученик у БиХ је функционално неписмен – речено је на представљању резултата ПИСА тестирања, те је наведено да су најлошији резултати из природних наука, а најбољи из математике, пренијели су портали.

Од земаља бивше Југославије, боље од БиХ су рангирани Словенија и Хрватска, а ниже позиције заузеле су Црна Гора и Србија.

ПИСА тестирање спроводи се у цијелом свијету на сваке три године и највеће је свјетско истраживање у образовању у којем је до сада учествовало преко миллион ученика. БиХ је први пут била дио овог истражиувања.

Шта мјери ПИСА?

ПИСА мјери функционално знање, вјештине и компетенције ученика, односно њихову способност за рјешавање проблема, те нам указује колико је знање које ученици посједују примјењиво у даљем животу.

http://www.nezavisne.com

Related posts

ДАНАС СЕ БИРА НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ И НОВИ САЗИВ ЛОКАЛНЕ СКУПШТИНЕ

admin

МИГРАНТИ ОПЉАЧКАЛИ ПУТНИКЕ, ПА ЗАУСТАВИЛИ ВОЗ

admin

Пуштен у функцију видео – надзор

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još