Друштво

Свијетли примјери волонтеризма
водиља новим генерацијама

Међународни дан младих данас је био прилика за указивање на важност волонтеризма и чињења добрих дјела, а том приликом истакнути су и примјери помоћи из ранијег периода.

Локални волонтерски сервис, који дјелује под окриљем Удружења грађана „Биос Плус“, организовао је састанак окупивши волонтере који су имали прилику да из досадашњих искустава извуку поуке за даље залагање у волонтеризму.

– Конкретан задатак ове године је био да промовишемо добре примјере међу којима смо представили и један од најсвјетлијих, подршку организације „Аркобалено“ из Пинерола у Италији и то дервентским школама, удружењима и појединцима. Та добра искуства и праксе желимо да искористимо за мотивацију наших младих, средњошколаца и студената, тако да у будућим активностима примијенимо нека од тих искустава – казао је Драго Тадић из Удружења грађана „Биос Плус“ додавши да су волонтери у овој години били ангажовани у седам акција.

Састанак је био прилика за размјену мишљења и искустава, те представљање рада и дјеловања групе „Аркобалено“.

– Ово удружење у најтежим данима је долазило у Дервенту, посветивши се помоћи грађанима, о чему сам данас причала са волонтерима, а подијелила сам и своју личну причу – рекла је представница овог удружења Јованка Аџић позивајући младе да прочитају књигу „Путовање једне дуге“ аутора Силвана Фере која садржи посјете групе волонтера из Италије Дервенти.

– Те посјете су прерасле у пријатељство, па касније у братимљење два града, Дервенте и Пинерола, и драго ми је што сам могла младим људима то да предочим – казала је Аџићева.

Ученица СШЦ „Михајло Пупин“ Дајана Сарић истакла је да је помагање другима нешто у чему ужива.

– Мени је непроцјењив осјећај помагати другима и тако су ме родитељи васпитавали. Моја прва активност, као волонтерке, је била одлазак у Геронтолошки центар гдје смо имали едукацију за старије људе, а у вези са друштвеним мрежама и од тада смо често ишли код њих и то је оставило посебан утисак на мене, јер смо помогли да становници ове установе контактирају са својим породицама – казала је Сарићева.

Овој активности, која је поводом Међународног дана младих, реализована у сарадњи са Народном библиотеком „Бранко Радичевић“ уз подршку Градске управе, присуствовали су и представници Одјељења за привреду и друштвене дјелатности на челу са начелником Славеном Пашалићем.

Related posts

Дервентски малишани уживаће у плесним активностима

admin

САЊАО ПИЛОТИРАЊЕ, ПОСТАО ВРСНИ „ДОКТОР“ ЗА МАШИНЕ

admin

Очеви и синови раме
уз раме у патроли

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još