Култура

СЕСТРЕ ОРЛАНДО СУВЕРЕНО ПЛОВЕ СВИЈЕТОМ НОТА

Сестре Маја и Анђела Орландо, иако су још увијек ученице основне школе, захваљујући својим музичким талентима постале су познате изван граница Дервенте, а ове дјевојчице осим љубави према музици одликује и свестраност.

Марљиве ученице и учеснице разних музичких, те такмичења из наставних предмета, плијене чега год се прихвате.

Обје сестре су ученице Основне школе „19. април“, а основно музичко образовање смјер – виолина Маја стиче у Основној музичкој школи „Владо Милошевић“ у Бањалуци гдје похађа пети разред, док њена млађа сестра Анђела трећи разред Основне музичке школе похађа у ОШ „Никола Тесла“ у Дервенти за инструмент клавир.

– Ја сам се балетом бавила око двије године, а Анђела отприлике четири и за то вријеме смо се заљубиле у класичну музику и одлучиле се уписати музичку школу. Виолину сам свирала и раније, тако да сам наставила образовање за тај инструмент. Вољела бих да научим да свирам и клавир и гитару, али не желим да одустанем од виолине – испричала је Маја, а Анђела додала да се и она опробала у свирању виолине, али се више види као пијанисткиња.

Награде и похвале са музичких такмичења стижу из свих дијелова Републике Српске.

– Једно од најзначајнијих и најљепших такмичења ми је „Примавера“ које се одржава у Бијељини, а прошле године концем марта, освојила сам прву награду на том такмичењу. Учествовала сам и на републичком такмичењу и два школска такмичења у музичкој школи коју похађам. На посљедњем школском такмичењу сам освојила специјалну награду са освојеним максималним бројем поена – казала је Маја.

Такмичење „Примавера“ и у Анђелином случају има велики значај.

– Поред „Примавере“ и пласмана на друго мјесто, у Бијељини сам учествовала и на такмичењу на Слобомир универзитету гдје сам освојила треће мјесто, те у Брчком гдје сам освојила друго мјесто. Прошле и ове године сам на такмичењу у Добоју освојила прва мјеста – рекла је Анђела захваљујући се наставници Маји Ђокић која јој је уједно и велика подршка.

– Ја сам у класи наставнице Маје Ђокић, а Маја у класи наставнице Јованке Роћеновић којим желимо да се захвалимо на неизмјерној подршци и труду. Наше наставнице су нас и подстакле на учешћа на такмичењима – поручују сестре Орландо.

Анђелина наставница у музичкој школи Маја Ђокић има само ријечи хвале за таленат и преданост дјевојчица музици.

– Обје су јако предане музици и вриједно раде што је за сваку похвалу. Анђела, поред тога што је јако талентована, је и веома вриједна и одговорна дјевојчица која ужива у музици. Ове године смо успјели отићи само на једно такмичење, на коме је Анђела поносно понијела прву награду, а у плану смо имали многобројна такмичења, али десила се ситуација која је задесила не само нас, већ и цијели свијет. Међутим, на нама је да радимо и даље и трдуимо се – рекла је Ђокићева.

Хобији

Поред тога што ужива у музици, Маја налази задовољство и у сликарству и цртању, а раније се окушала и у изради накита и декупажа. Она је такође и члан оркестра и пјевачке групе СКУД „Дервента“, те на тај начин његује и љубав према традиционалном музици. Обје су вриједне ученице, а Маја је постигла веома добре резултате на школским такмичењима из математике, физике и српског језика, док је Анђела учествовала на рецитаторском такмичењу.

Узори

Обје дјевојчице као највећи узор и непресушан извор подршке истичу баку Милену. С друге стране, наглашава да је њен понос на унуке и њихову посвећеност музици, неизмјерна.

Related posts

ВЕЧЕ ЗА ПАМЋЕЊЕ УЗ МУЗИКУ И ГЛУМУ

admin

У фокусу дилеме и изазови
жене у савременом свијету

Derventski List

МЛАДИ ГЛУМЦИ ЗАБЛИСТАЛИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još