ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Симбол православља у
Дервенти у пуном сјају

Комплекс Старе цркве у Српској вароши, која је дуже од вијек и по симбол православља у Дервенти, у недјељу, 4. августа освештаће ммитрополит зворничко – тузлански Фотије.

Стара црква, која православни народ у граду на Укрини окупља од 1855. године, минирана је током посљедњег рата, 1992. године, а на њеном мјесту 2018. године подигнут је истовјетни храм мањих димензија. Осим цркве, изграђен је из звоник, мртвачница са палионицим свијећа, те Светосавска сала.

Подизање овог комплекса већ неколико година уједињује Дервенћане у жељи да Стара црква поново буде други дом вјерног народа и мјесто друштвеног и културног уздизања Дервенћана.

Управо ће предстојећа недјеља бити прилика за сабирање вјерника, а како је најавио свештеник Љубиша Новић, дочек  митрополита Фотија планиран је у 8.30 часова, а од девет часова ће бити служена света архијерејска литургија, послије чега ће сви пристуни имати прилику да уживају у пригодном програму.

– Радови на Светосавској сали су завршени, а сви објекти у комплексу цркве биће обложени фасадексом, док ће двориште бити поплочано. Такође, завршавамо и ограду и тротоаре, као и паркинг – рекао је Новић додавши да ће радови, како је и планирано, бити окончани до дана освештања.

Он је позвао Дервенћане да буду дио још једног свечаног дана у овом храму.

– Желимо да овај дан буде посебан, историјски већ јесте, јер сви ми заједно градећи цркву Божију, остављамо новим генерацијама да суде ко смо и шта смо били – додао је Новић.

Храм у Српској вароши посвећен је Благовијестима.

Програм

Освешање комплеса пратиће богат културно – умјетнички програм у којем ће наступити Дервенћани-

– Ову недјељу малишани из вртића „Трол“ и млади из СКУД „Дервента“ и КУДМ-а „Босиљак“ уљепшаће културно – умјетничким програмом, уз шаргију и виолину. За све вјернике припремили смо послужење, а за наше најмлађе слаткише и воћне посластице – рекао је свештеник Љубиша Новић.

Related posts

У Дому здравља поново
доступне услуге логопеда

Derventski List

ПРИКУПЉЕН НОВАЦ ЗА ЛИЈЕЧЕЊЕ ПАНЗАЛОВИЋА

admin

Усаглашени правци дјеловања на предстојећим изборима

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još