ИЗДВОЈЕНОНовости

СИТУАЦИЈА У ДЕРВЕНТИ СТАБИЛНА

Општински штаб за ванредне ситуације разматрао је данас тренутну епидемиолошку ситуацију у Дервенти, доношење ублажених мјера, постепено враћање свакодневице у нормалу, те почетак рада у више области.

Начелник општине и командант штаба Милорад Симић казао је да је веома задовољан досадашњим провођењем мјера које су доносили општински и Републички штаб за ванредне ситуације.

– Дешавања у „Златном Лугу“ су нас све мало узнемирила, али ја располажем информацијама да је учињено све што се могло учинити да се ситуација стабилизује. Све то је разлог да слободно могу да констатујем да у Дервенти није алармантно стање, те да одговорно могу да тврдим да смо заслужили да се олабаве мјере – казао је Симић додајући да постепено враћање у „нормалу“ не значи да треба да се опустимо, те апеловао на своје суграђане да обавезно носе маске и рукавице, те да се придржавају мјера социјалне дистанце.

Он је додао да ће у понедјељак бити одржана прва ванредна сједница Скупштине општине те да ће се на дневном реду наћи кључне тачке, а које се тичу извршења прошлогодишњег буџета, те да ће уштеда од прошле године која износи око два милиона марака у ситуацији када се овогодишњи буџет слабо пуни, добро доћи.

– План је да се новац расподијели на капитална улагања и да у сваком дијелу наше локалне заједнице учинимо нешто ваљано, да нешто изградимо, обновимо и да покажемо да корона вирус није изговор да не радимо ништа – рекао је Симић.

Директор Дома здравља Мирко Шаран нагласио је да су обавезе и услуге које пружа ова установа значајног обима, те да се улажу велики напори да нико не буде оштећен и да сви пацијенти буду збринути онако како прописи налажу.

– Највећи проблем представља свакодневни превоз дијализних пацијената, јер сада су такви прописи да се сваки пацијент превози појединачно, док смо их прије возили у групама од по седам, осам људи. Плус, наша обавеза је и превоз наших суграђана са граничних прелаза. Даље, имамо један тим који се искључиво бави епидемиолошком сликом Дервенте, те реорганизацију породичне медицине коју смо поставили тако да двије смјене раде по 12 часова сваки други дан да не би имали међусобни контакт, а тиме смо ми добили један резервни тим за случај да неко од наших здравствених радника буде позитиван на вирус корона – истакао је Шаран те додао да то што Дом здравља нема ниједног зараженог радника велики плус, али и доказ да су сви свој посао одрађивали како треба.

Он је додао да је, након што је утврђен квар на рендген апарату у Дому здравља,  затражена помоћ од начелника општине и надлежних установа како би овај проблем био што прије отклоњен, јер за сваког пацијента за кога се сумња да болује од вируса корона нам је потребан овај апарат за снимање плућа.

Епидемиолог дервентског Дома здравља др Милена Бјеговић Ђујић објаснила је неподударност њихових извјештаја са извјештајима које министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић саопштава на својој конференцији за штампу.

– Нама Институт за јавно здравство шаље резултате само оних узорака које смо ми послали на тестирање – казала је Бјеговић Ђујић и додала да њихова служба у просјеку дневно тестира од 15 до 20 особа, те нагласила да број брисева и подлога за тестирање којима располаже Дом здравља у Дервенти ограничени и да се на резултате тестирања чека два дана.

Члан Општинског штаба за ванредне ситуације и руководилац карантина Драгољуб Кукић казао је да је до сада кроз карантин на Плехану прошло 97 особа.

– Нико од досадашњих корисника карантина није био позитиван на вирус корона, што ми даје за право да констатујем да је цјелокупна ситуација под контролом – казао је Кукић истичући да је сарадња свих установа и сектора који имају задужења у вези са болести „КОВИД-19“ на задовољавајућем нивоу.

Како је Републички штаб за ванредне ситуације најавио да од 11. маја са радом почињу вртићи, фризерски и козметички салони, фитнес центри и угоститељски објекти Општински штаб за ванредне ситуације апеловао је на све да се придржавају упутстава и мјера те да ће инспекција благовремено контролисати све горе поменуте објекте све поменуте дјелатности.

Дезинфекција града

Командант штаба Милорад Симић казао је да ће бити настављена дезинфекција града атомизерима.

– Дезинфекција атомизерима ће се наставити и обављаће се сваког петка док год струка истиче да је то неопходно – казао је Симић.

Начелница Одјељења за стамбено–комуналне послове Јефимија Шербић истакла је да ће се према плану, без обзира што је сада полицијски час од 22 часа дезинфекција и даље обављати од 20 часова.

Related posts

За НВО и удружења грађана 200.000 КМ из буџета града

admin

ЦНЦ техничари добили модерно опремљен кабинет

admin

СЛУЖЕН ПОМЕН ДЕРВЕНТСКИМ БОРЦИМА У ВЛАСЕНИЦИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još