Новости

Скулптуре дају нову
ноту мјесту страдања

Двије скулптуре од тополе и храста, као и скулптура жене коју израђује вајар Вујадин Малешевић, биће дио Спомен – парка у Босанским Лужанима, који је служи као подсјетик на страдање 405 српских цивила из овог села, Нових Лужана, Барице и Костреша.

Ово мјесто туге и тишине, које свједочи о усташком злочину у Другом свјетском рату, подигнуто је 2021. године, и на њему су прије 83. године посљедњи пут живи стајали српски цивили прије него што су у вагонима превезени у Босанску Пожегу и убијени.

Идејни творац Спомен – парка Васо Мичић казао је да је његова жеља да ово мјесто буде обогаћено новим садржајима, па ће до 26. августа, када се обиљежава годишњица страдања мјештана четири села, биће завршене нове скулптуре.

– Дио тополе која ће послужити као скулптура, а која је стара више од 200 година, потиче са имања Стојана Купреса, а за Спомен – парк уступио нам је Срето Јелић. Осим тополе, на самом улазу у Спомен – парк биће постављена и скулптура од храста, и то стабла које се недавно обрушило уз магистрални пут Дервента – Брод. У плану је да на њега упишемо имена свих људи који су учествовали на било који начин у градњи Спомен – парка – рекао је Мичић додајући да ће у централном дијелу Спомен – парка бити постављена фигура жене.

– То ће бити фигура мајке, сестре или баке страдалника, које су сачувале огњишта подижући дјецу, сирочиће. Фигуру високу око 2,5 метара израђује вајар Вујадин Малешевић – рекао је Мичић.

Одржавање

Спомен – парк већ красе саднице тисе, које симболизују сваког од страдалих, а Васо Мичић каже да је највећи изазов њихово одржавање, у чему, за сада има помоћ мјештана, али и града.

Related posts

Радионица украшавања
васкршњих јаја у суботу

Derventski List

ДОНЕСЕНА НОВА НАРЕДБА О РЕГУЛИСАЊУ РАДА У ДЕРВЕНТИ

admin

Слиједи иницијатива за
прекатегоризацију постојећих путева

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još