Uncategorized @bsНовости

Славити и поштовати слободарске
подвиге из Другог свјетског рата

Одавањем почасти припадницима партизанских јединица, које су организовале и повеле акцију за ослобођење Дервенте у Другом свјетском рату и жртвама које су тада пале, чувамо пијетет према прецима који су скупили храброст да се одупру далеко бројнијем непријатељу.
Поручено је то данас у Агићима гдје је полагањем вијенаца испред споменика жртвама Народноослободилачког рата обиљежен 9. септембар, Дан првог ослобођења Дервенте у Другом свјетском рату.
Предсједник Градске организације СУБНОР-а Борислав Прерадовић подсјетио је на догадјаје из ноћи између 8. и 9. септембра 1943. године.
-Акцију за ослободјење су повеле двије јединице из Мишковаца и Смртића, које су овдје дошле мјесец раније. Услови су били веома тешки, али су се људи ипак веома организовали. Ипак, то није било довољно да се сломе окупатори који су били потпомогнути јединицима из Славонског Брода – рекао је Прерадовић нагласивши да је упркос порушеним споменицима и отежаним условима, СУБНОР послије посљедњег рата успио да оживи своје дјеловање.
-Уз подршку градоначелника Милорада Симића оживјели смо организацију и обновили све споменике из времена НОР-а у нашем граду. То не смијемо заборавити, морамо ојачати организацију – рекао је Прерадовић који се захвалио и свима другима који помажу и имају разумијевања за активности СУБНОР-а , те својим присуством доприносе обиљежавању значајних датума из НОР-а.
Један од потомака бораца Радован Пазуревић оцијенио је значајним континуитет обиљежавања значајних датума из периода НОР-а.

-Примијетно је да на сваком обиљежавању имамо већи број људи, што је и интересантно не само за ово подручје, већ за цијели град. То говори да ова организација има садржајан програм и веома значајне јубилеје који се достојанствено обиљежавају, а то је и обавеза и дужност да се сјећамо наших предака и борбе коју су водили против окупатора – рекао је Пазуревић.
Обиљежавању овог значајног датума присуствовао је и градоначелник Милорад Симић који положио вијенац страдалим, а са народним послаником Игором Жунићем вијенац је положио и испред спомен – обиљежја погинулим борцима Одбрамбено – отаџбинског рата.
Пошту жртвама НОР-а одао је и предсједник Скупштине града Бојан Радановић, те делегације Градске организације СУБНОР-а и политичких партија СНСД, СП и Народни фронт, а обиљежавању су присуствовали и потомци учесника НОР-а и бројни поштоваоци антифашистичке борбе.

Related posts

Због кише и блата не може
се ући у баште и њиве

Derventski List

Кадровска питања обиљежила засједање

admin

ЗАБРАЊЕН УВОЗ КРОМПИРА ИЗ ГРЧКЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još