ИЗДВОЈЕНОНовости

Слободарска борба предака и данас водиља

Полагањем вијенаца и рецитовање поезије на споменику у Појезни данас је одата почаст погинулим антифашистима и обиљежен 4. јули, Дан борца.
Појезна је увијек била поприште окупљања у борби за слободу, а на то је подсјетио предсједник Градске организације СУБНОР-а Борислав Прерадовић, поручивши да тековине из прошлости треба оставити млађим генерацијама као подсјетник да се зло дешавало и да се против њега и данас треба борити.
– Ово је један од значајнијих датума у нашој и историји Дервенте и овдје у Појезни су се у вријеме Другог свјетског рата организовали активисти СКОЈ-а, радничког покрета и прве партизанске јединице, а и касније у Одбрамбено -отаџбинском рату и кренули у борбу за слободу. Зато са поносом данас обиљежавамо
4. јули, који је увијек био датум свуда значајан у Југославији. Покушаћемо то пренијети нашим потомцима које на овај начин учимо да буду поштени и антифашисти, јер зло и сад постоји као што је и тад постојало – рекао је Прерадовић.
Међу бројним одаваоцима поште погинулим антифастима и поштоваоцима слободарске борбе био је и градоначелник Милорад Симић који је истакао да се у бившој држави у Појезну ходочастило и да традицију обиљежавања значајних датума треба одржати како се зло из историје не би поновило.
– Не можемо овдје бити данас, а да нам скорије вријеме не буде на памети. Слично нам се поново надвија над главама, јер нам којекакви емисари са адреса са којима смо вијековима имали проблема и данас пријете. Онај ко не жели нашу слободу онакву каквом је ми желимо, не мирује. Зато морамо чувати спомен на оне који су животе и дијелове тијела дали за слободу, како у Другом свјетском рату, тако и у Одбрамбено-отаџбинском. Свједоци смо да се историја у доброј мјери понавља и зато са Србијом и пријатељским земљама требамо бити збијени јер се тако злу можемо одупријети – рекао је Симић изразивши задовољство што се из године у годину све више људи окупља тим поводом.
У Појезни се налази и највећи споменик погинулима у Другом свјетском рату на подручју Дервенте, а пригодне стихове у част погинулих прочитала је чланица дервентског СУБНОР-а Јасмина Радановић. Вијенце су на споменик положили градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, представници Градског одбора СУБНОР-а, представник породица погинулих бораца у Другом свјетском рату Вито Бојковац, те делегације градских одбора Савеза независних социјалдемократа и Социјалистичке партије.

Related posts

Слиједе значајни инвестициони захвати

admin

Слиједи ново поскупљење горива

admin

У Дервенти пронађена лабораторија за узгој марихуане

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još