Друштво

Снијег и хладноћа одгађају садњу поврћа

Снијег који се забијелио средином седмице и жива на термометру које се спустила испод нуле, поред воћара, задали су главобољу и повртарима, с обзиром да ће расађивање поврћа морати да сачека.

Повртари истичу да ће због новонастале ситуације радови у баштама бити пролонгирани за 15-так дана, чак и ако се временске прилике идућих дана устабиле.

Расад разних сорти паприке, парадајза, краставаца, диње и лубенице у пластенику Јове Рељића из Дервенте још увијек је заштићен гријањем, док је расад код Раденка Васића из Дријена у стакленику под контролисаном температуром.

И један и други ратар већину расада користе за сопствене потребе, док нешто мање количине продају сталним муштеријама, али обојица су садњу ових култура пролонгирали усљед снијега и мраза.

Са најавом топлог времена, Васић каже да очекује и прве купце расада и то већ за предстојећи викенд.

– Већ за викенд видим да су најављене температуре око 20 степени, када очекујем да ћу продати све оно што сам намијенио за продају – каже он додајући да исте количине расада има већ неколико година, тврдећи да купаца за здраво поврће не мањка.

Истакао је да цијене расада није мијењао, те да кошта марку по комаду.

Иста ситуација је и код Јове Рељића који ја посадио нешто већу количину јагода, али којима овакве временске прилике не сметају, а још увијек није ни „очистио“ пластеник од зелене салате те ће, управо због варљивог прољећа краставац, паприку и парадајз посадити тек крајем мјесеца.

– Имам седам пластеника, нешто мање од два дунума и никакав проблем ми није да пласирам готов производ и због тога ни не журим. Већину расада користим за узгој поврћа за своје потребе, а ријеч је о парадајзу „воловско срце“ и „берберан“, а од паприка имам „бабуру“, „рогу“, „ведрану“ и „шарку“ – објаснио је Рељић.

Ниске температуре и мраз највећу штету причинили су воћу, а посебно раним сортама попут трешње, брескве и крушке, па ће род ових врста воћа бити неизвјестан.

Препорука

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС препоручило је пољопривредним произвођачима да прегледају цвјетове/плоднике или тек заметнуте плодове због ниске температуре ваздуха протекле ноћи и јутрос.

Појава тамне боје на уздужном пресјеку плодника, односно младог плода, може бити резултат измрзавања ткива, као посљедица мраза, саопштено је из ресорног министарства. Према подацима са мјерних станица Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, на више локација у Српској синоћ и јутрос дошло је до појаве ниске температуре ваздуха у трајању од по неколико часова.

Related posts

ВИШЕ СЕЛА У УТОРАК БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Животне радости и туге
дијеле пуних 80 година

Derventski List

Брусе знање за кулинарске подухвате

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još