ИЗДВОЈЕНОСпорт

Спорту и удружењима грађана
730.000 КМ из буџета града

Спортски колективи и удружења грађана која дјелују у Дервенти и ове године имају подршку Градске управе, а уговорима који су данас потписани са градоначелником Милорадом Симићем расподијељено је укупно 730.000 марака.

На основу јавног позива који је расписала Градска управа, за 23 спортска колектива из буџета града за 2023. годину издвојено је 500.000 марака, док је рад девет удружења грађана и невладиних организација подржан са 230.000 КМ.

Градоначелник је истакао да подршка за ове области из буџета града није велика, али да је значајна и у складу са могућностима буџета, те да буде редовно исплаћена.

– Важно је да гдје год да смо потписали уговор о подршци, било да је ријеч о подстицају пољопривреди, стипендијама студентима и ђацима, спорту или удружењима, ниједном се није десило да исплате не буду реализоване – рекао је Симић истакавши да спортски колективи и удружења на основу уговорене подршке могу да реализују своје планове.

– Када су у питању спортски колективи, и мој, али и став њихових руководилаца, јесте да је важно обухватити што већи број младих људи. Када су у питању удружења, морам нагласити да посебну бригу водимо о пензионерима, јер овој популацији припада више од 4.000 грађана Дервенте и за њих је грант из буџета повећан за 10.000 на 70.000 КМ. Такође, посебну бригу водимо о Удружењу „Сунце“, с обзиром да већина корисника с посебним потребама из руралног дијела сваки дан има превоз до доневних центара. Због тога смо и за њихове потребе повећали грант за 10.000 КМ. Морам напоменути и да Градска организација Црвеног крста својим акцијама добровољног даривања крви заслужује респект, јер се по количини прикупљених доза истичу у читавој Републици Српској – рекао је градоначелник.

Подршка из буџета града од великог је значаја за функционисање и развој спортских клубова, истакли су представници ових колектива.

– Клуб живи од 60.000 КМ које добије из буџета и то су у суштини најбитнија средства која добијамо. Обезбијеђено је и додатних 16.000 КМ за тренирање и коришћење Спортског центра – рекао је предсједник Управног одбора Рукометног клуба „Дервента“ Славен Шмуља додавши да први тим броји више од 20 чланова, док екипе подмлатка имају око 40 чланова.

Одбојкашком клубу „Дервента“ обезбијеђена је подршка од 20.000 КМ, а потпредсједник управе клуба Душко Нинковић казао је да се ради о средствима којим успијевају да покрију двије трећине потреба клуба.

– То су огромна средства и захваљујући њима настављамо  такмичарску сезону у Другој лиги Републике Српске. Клуб са школом одбојке броји око 120 чланова. – казао је Нинковић.

Предсједник Удружења пензионера Вељко Спасенић, који ово удружење води осму годину заредом, истиче да  локална управа има разумијевања за потребе најстарије популације.

– Дервента има 4.400 пензионера, од чега је 3.880 дио удружења. Сваке године локална управа додјељује средства за субвенцију набавке лијекова и плаћање електричне енергије пензионерима са најнижим пензијама. Ове године средства су нам повећана за око 15 одсто и то нам много значи – рекао је Спасенић.

Предсједница Удружења „Сунце“ Татјана Спасојевић рекла је да ово удружење из буџета града добија средства за функционисање удружења и превоз корисника до дневних центара.

– Удружење дјелује од 2006. године и од самог оснивања имали смо подршку локалне управе. Удружење ради у неколико сегмената, имамо организован превоз за кориснике дневних центара „Будућност“ и „Сунце“, као и за ученике који су дио неких од специјализованих програма у центру „Будућност“. Имамо регистрован и формиран дневни центар за одрасле особе са интелектуалним тешкоћама, гдје се трудимо да свима обезбиједимо активности које ће обогатити њихову свакодневицу – појаснила је Спасојевићева.

Потписивању уговора присуствовали су и замјеник градоначелника Синиша Јефтић и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић.

Related posts

Почињу да раде тржни центри, кафићи остају затворени

admin

Улице Дервенте и овог 19. априла
биће у знаку уличне трке

Derventski List

Одбојкашице чврсто држе
лидерску позицију

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još