Друштво

Стабилизовано
водоснабдијевање града

Иако резервоар на Бабином Брду још увијек није напуњен до нивоа уобичајених резерви, готово сви потрошачи на подручју Дервенте имају редовно водоснабдијевање послије поремећаја у испоруци који се догодио крајем јуна и првих дана јула.

Проблем су имали потрошачи који се снабдијевају са дистрибутивног резервоара Бабино Брдо, односно у првој висинској зони. И поред апела да се вода штеди, потрошња није смањена, па је „Комуналац“ био принуђен да у ноћи између понедјељка и уторка потпуно обустави испоруку воде како би се акумулирале довољне количине у дистрибутивним резервоарима.

– Послије поремећаја који се догодио, потребно је неколико дана да се систем опорави и да се акумулира потребна резерва воде на Бабином Брду, али и у подсистемима, односно резервоарима који напајају одређена подручја. Такође, потребно је вријеме и да се цјевоводи напуне водом како би све функционисало на задовољавајући начин – рекао је Милијан Сојчић из „Комуналца“.

Из овог предузећа додали су да је поремећај у водоснабдијевању узрокован прекидом испоруке струје, али и потрошњом воде за пуњење градског базена, као и велике потрошње воде за заливање башти и пуњење индивидуалних базена за купање. Упућен је апел потрошачима да штеде воду и имају разумијевања како би сви потрошачи могли да имају уредно снабдјевање водом за пиће.

– Послије обиласка и провјере водоводне мреже у овој висинској зони и очитавања историје података са зонских водомјера који прате потрошњу, као и података са система за надзор и управљање, нису евидентирани кварови. Прекид у испоруци електричне енергије 26. јуна на црпилишту Кораће био је најављен и због тога је акумулација воде на дистрибутивном резервару Бабино Брдо пала на минимум – саопштили су из „Комуналца“ додавши да је потешкоће у водоснабдијевању становништва из прве висинске зоне проузроковало и још неколико фактора. 

– У истом периоду почело је пуњење водом градског базена за купање, које је ранијих година обављано у координацију и сагласност са „Комуналцем“ како би се систем благовремено припремио за значајно повећање потрошње воде и избјегли поремећаји у водоснабдијевању становништва, што је ове године изостало. Наш апел да се пуњење градског базена обустави све док се не успостави редовно водоснабдијевање и створе довољне резерве на дистрибутивном резервоару за наставак пуњења није наишао на разумијевање власника градског базена. Такође, велика потрошња воде за заливање башти у ноћним и јутарњим часовима, као и пуњење индивидуалних базена за купање од стране потрошача у поменутој зони довели су до поремећаја у водоснабдијевању потрошача, као и до потпуне обуставе испоруке воде за насеља Мишковци, Агићи, Поље, Жеравац и Босански Лужани – појаснили су из „Комуналца“.

Замућеност воде

С обзиром да са изворишта Љупљаница до потрошача стиже замућена вода, из „Комуналца“ истичу да су разлози за то радови на сусједној парцели.

– Током кишних периода вода са сусједне парцеле се слива у извор и мути га, а ми немамо могућност да прерађујемо воду. Имамо план како да извориште заштитимо од утицаја површинских вода и већ смо почели са његовом реализацијом, али за то су потребни новац и вријеме – рекао је директор „Комуналца“ Денис Пијетловић.

Related posts

Помоћ стиже из свих дијелова Српске

admin

На пропутовању свијетом
застао у Дервенти

Derventski List

Школска успомена из 1963. године буди најљепша сјећања

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još