Друштво

СТАРИНСКИ РЕЦЕПТИ ЗА ЗИМНИЦУ БЕЗ ПРЕМЦА

Старински рецепти за ајвар, парадајз сос, туршију или пекмез, којих се годинама придржава Зора Клашња, како сама каже, никада не издају, па сваке године зиму дочекује са мирисном и укусном, домаћом зимницом.

Иако је загазила у седму деценију, Клашња сама узгаја поврће и од њега прави зимницу. Све јој то, истиче, причињава право задовољство.

– Све што ми треба, све узгајам у својој башти. Дио поврћа  оставим у замрзивач, али већину искористим за прављење зимнице. Још ме није омашила година, а да нисам правила ајвар, кувала пекмез и сок те припремила туршију – каже ова вриједна домаћица додајући да за зимницу не користи никакаве хемијске додатке, ни конзервансе.

– Моји домаћи сокови већ су постали познати. Правим их од вишње, шљиве, дрењине, шипка, те шљиве или хрена. И увијек правим двије врсте, са шећером или без шећера. Нађе се и понеки природни лијек, на примјер, сируп од бора који побјеђује у борби против кашља – испричала је  Клашња.

С обзиром да је година била родна за паприке и воће, ове сезоне из кухиње ове домаћице највише тегли ће бити напуњено ајваром и пекмезом.

– Све што правим, правим у великим количинама, јер неколицину продам, а неријетко правим и по поруџбини – казала је Клашња додајући да њена зимница има рок трајања и по неколико година.

Сатараш из тегле

Зора Клашња подијелила је рецепт спремања сатараша за зимницу, те објаснила да је ранијих година исти складиштила у замрзивач, али да је далеко укуснији из тегле.

– Поврће за сатараш најприје треба пропржити у што широј шерпи до жељене густине. Врео сатараш паковати у загријане тегле, али тако да сво поврће буде потопљено. Тегле оставити у тамној просторији да се постепено хладе, а препоручујем и да се умотају у столњак или нешто слично, да тај процес хлађења што дуже траје, како би пастеризација имала ефекта – објаснила је она те додала да у сатараш ставља и кафену кашичицу шећера да „држи“ смјесу, а да се зачињава онда када се термички дорађује за дјело.

Related posts

Срцем пуним поноса
служиће грађанима и Српској

Derventski List

План 150 вакцинисаних дневно

admin

Нови дом за мирно
одрастање шесторо малишана

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još