ДруштвоИЗДВОЈЕНО

СТАРИ И РИЈЕТКИ ПРЕДМЕТИ ПРОБУДИЛИ ЗНАТИЖЕЉУ

Колекционар Недељко Кузмановић обрадовао је суградјне првом етно изложбом старина, чије је отворење уприличено данас на Кузмановића базенима у Великој Сочаници.

Под отвореним небом изложено је више од 500 старих предмета, фотографија, оруђа за рад, ношњи и сличних експоната са посебном вриједношћу.

Према Кузмановићевим ријечима, први експонат, односно, старину пронашао је у мају давне 1971. године, а то је била турска вага ископана из земље приликом уређења једног дворишта.
– Људи нису знали шта је то, а ја одмах закључио и препознао предмет. Након тога сам је очистио, опрао и дан данас је чувам са посебном пажњом. Други предмет који сам пронашао и који је у мени пробудио љубав према колекционарству јесте ћуп, такође, дио заоставштине из доба турске владавине на овим просторима. Његов власник није ни знао зашто је тај предмет наслиједио од својих предака, ни откуд уопште на његовом имању. Дакле, та два експоната, који су ми уједно и први, најдражи су ми и њих увијек носим са собом, без обзира гдје се налазим, а боравио сам у 11 земаља – истакао је Кузмановић.
Поред тога, Кузмановић је додао да наредне године на овом мјесту планира окупити петнаестак својих колега колекционара.
– Имао сам жељу да започнем једну лијепу традицију и надам се да ћу успјети у својој намјери. Такође, желио сам да широј јавности представим један дио своје богате и разноврсне колекције и ето тако се родила идеја везана за организацију ове етно изложбе – казао је Кузмановић.
Према његовим ријечима, није лако пронаћи старине, али он је одувијек имао осјећај за то.
– Док сам радио и овдје и у Њемачкој, увијек сам имао „око“ да примијетим занимљив предмет или пак неку надримајсторску справу. Одмах почнем да се распитујем шта је то, може ли се купити или добити на поклон. Ипак, најчешће сам предмете добијао на поклон. Поред тога, редовно пратим и посјећујем све пијаце у Републици Српској, а иначе не одустајем док не пазарим оно што ми привуче пажњу. Често продавач буде награђен бакшишом, јер сам свјестан сентименталне вриједности коју ствари посједују – рекао је Кузмановић.
Један од посјетилаца и Кузмановићев пријатељ Савко Пећић истакао је да је посебно значајно то што је изложба организована управо на сеоском подручју.
– Ово окружење и овакав амбијент засигурно дају посебну чар изложби и подстичу сјећање на давна прошла времена. Кузмановић је прикупио много етно предмета који више нису у употреби. Прије мање од пола вијека, човјек није могао да живи без тога, почев од плугова, јармова и осталог оруђа неопходног за рад. Сматрам да овом колекционару треба пружити помоћ како би се сачувало све што је прикупио, јер је су овакви експонати права ријеткост. Наиме, људи су заборавили овакве предмете или су их бацили, док је он успио да их сакупи и сачува, улажући своја материјална средства- азао је Пећић.

Отворењу изложбе присуствовао је и начелник општине Милорад Симиц са сарадницима, а посјетиоцима це бити доступна током суботе и недјеље.

 

 

 

Related posts

БИРАМО НАЈБОЉЕГ СПОРТИСТУ У 2018.

admin

Провјерити инсталације прије гријне сезоне

admin

ПАКЕТИ ПОМОЋИ СТИЖУ НА 250 АДРЕСА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još