ИЗДВОЈЕНОНовости

Тече рок за конституисање Скупштине

Централна изборна комисија БиХ донијела је у јуче Одлуку о потврђивању и објављивању резултата локалних избора 2020. године, послије чега почиње да тече рок од 30 дана за конституисање скупштина локалних заједница, па тако и Скупштине општине Дервента.

Према потврђеним резултатима избора, начелник општине Дервента, односно први градоначелник, у сљедеће четири године биће Милорад Симић (СНСД), који је освојио укупно 6.981 глас, док је његов противкандидат Владо Ковачевић (СДС-ПДП) добио 6.598 гласова.

Милорад Симић, који је освојио пети мандат на челу Дервенте, још једном се захвалио бирачима који су подржали концепт и идеју коју је понудила коалиција окупљена око СНСД.

– Хвала активистима, члановима и симпатизерима СНСД-а, али и коалиционим партнерима који су подржали опредјељење да задржимо континуитет и стабилност. Вјерујем да је концентрација оних који ће преузети одговорност за избор функционера и осталих руководећих кадрова, препозната у коалиционом споразуму који смо потписали прије избора – казао је Симић додавши да слиједе озбиљни разговори са партнерима са жељом да Дервента задржи стабилност у сваком смислу, те да настави путем успјеха и просперитета.

Према уобичајеној пракси, с обзиром да за избор функционера и  осталих руководећих радника, ниједна странка нема потребну већину, прије сазивања конститутивне сједнице, очекују се међустраначки разговори.

Секретар Скупштине општине Сања Малешевић каже да су процедуре за сазивање и одржавање конститутивне сједнице парламента јасне.

– Конститутивну сједницу сазива предсједник претходног сазива који и отвара сједницу. Затим позива најстаријег одборника новог сазива да предсједава сједницом до избора предсједника, а њему у раду помажу двоје најмлађих одборника из партија са највише освојених мандата – рекла је Малешевићева додајући да се на конститутивној сједници доносе и рјешења о престанку мандата функционера, те одлуке о разрјешењу дужности руководећих радника локалне управе који су именовани на мандат.

– Умјесто руководећих радника, односно секретара Скупштине и начелника одјељења, именују се вршиоци дужности до избора нових. Такође, бирају се и нови чланови комисија и осталих радних тијела Скупштине општине – појаснила је Малешевићева.

Најстарији одборник новог сазива Скупштине општине је Славко Бојанић (1952) из Уједињене Српске, а најмлађи одборници из странака са највише освојених мандата су Витомир Пиваш (1993) из СДС-а и Маја Пјерановић (1991) из СНСД-а.

Related posts

СНСД ДЕРВЕНТА: РЕЗУЛТАТИ ЈОШ НИСУ КОНАЧНИ

admin

ПРИРЕДБА У ЧАСТ СВЕТОМ САВИ

admin

Посљедњи дан школе за 232 матуранта

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još