Друштво

Тржиште и даље вапи за машинском струком

Стручна и техничка школа, пратећи потребе тржишта рада и жеље ђака, и ове године је у своју понуду занимања уврстила најатрактивнију струку машинства и обраде метала у оквиру које се ђаци могу опредијелити за област ЦНЦ технологија или комбиновано одјељење обрађивач метала резањем и бравар – заваривач.

Свршени основци могу да се опредијеле за четворогодишње занимање ЦНЦ техничара, гдје је планиран упис 24 ђака или трогодишње занимање обрађивач метала резањем или бравар – заваривач гдје је предвиђен упис по 12 ђака у комбинованом одјељењу.

Из Стручне и техничке школе објашњавају да ће сви ученици који се опредијеле за занимање ЦНЦ техничара на располагању имати широку лепезу теоријског и практичног знања из области рачунарских технологија и машинства, а ови кадрови и даље су међу најтраженијим на нашем тржишту.

– Поред савремених предмета базираних на рачунарској технологији, ученици стичу знања и из класичног машинства у оквиру предмета као што су техничко цртање, механика, машински материјал и машински елементи. Између осталог, у оквиру четворогодишњег образовања ученици изучавају техничке материјале, технику цртања, рачунарско пројектовање, програмирање ЦНЦ машина, израду дијелова за ЦНЦ, моделирање дијелова и технолошке процесе у адекватно опремљеним кабинетима наше школе, а све то под надзором стручног кадра – објаснила је директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић додавши да потражња на тржишту рада и даље влада за обрађивачима метала, те браварима и заваривачима.

– Ученици који се опредијеле за занимање обрађивач метала резањем поред правилне употребе алата за резање и контролу квалитета, имају прилику да комуницирају са сарадницима, поручиоцима и странкама поштујући принципе пословне културе, као и да се упознају са одредбама и начелима стандарда квалитета и адекватног коришћења материјала при машинској обради метала резањем – казала је Јовићева.

С друге стране, занимање бравар и заваривач подразумијева стицање знања потребних за израду и спајање дијелова металних конструкција механичком обрадом, али и за контролу квалитета браварских радова према прописима и нормативима.

Стручна и техничка школа ове године уписује укупно 120 ученика у по једном одјељењу техничара ЦНЦ технологија, агротехничара и кувара, те комбинованом одјељењу обрађивач метала резањем и бравар – заваривач, као и једном комбинованом одјељењу трговачки и царински техничар.

Дервентски лист,  као и претходних година, представиће свако занимање које ће ђаци моћи да упишу ове године у Стручној и техничкој школи, и то у штампаном издању и на интернет порталу www.derventskilist.net.

Стручна и техничка школа

 

ЗАНИМАЊЕ              СТЕПЕН           БРОЈ ОДЈЕЉЕЊА   БРОЈ УЧЕНИКА

Техничар ЦНЦ                    IV                                    1                          24

технологија

Обрађивач метала               III                                   ½                           12

резањем

Бравар – заваривач               III                                   ½                           12

Агротехничар                     IV                                   1                            24

Трговачки техничар           IV                                    ½                           12

Царински техничар            IV                                    ½                           12

Кувар                                   III                                    1                              24

 

 

 

Related posts

Уље скупље за марку, „скочиле“ цијене пилетине и горива

admin

Трећина конзумираног дувана није опорезовано

admin

Геронтолошком центру на поклон електрични кревет

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još