Друштво

Три деценије уз свој
народ и Дервенту

Српско културно – умјетничко друштво „Дервента“ прославља 30 година рада и постојања, а јубилеј ће испунити низ манифестација чија круна ће бити свечана академија и велики годишњи концерт.

Ово друштво на умјетничкој сцени Дервенте и Републике Српске свих протеклих година било је предани чувар традиције, његујући фолклорну, пјевачку и музичку заоставштину свог народа.

СКУД „Дервента“, као и већ давне 1994. године, и данас дјелује с истим ентузијазмом, окупљајући младе вољне да од заборава отргну све оно што карактерише дервентски крај, обичаје и специфичности овог поднебља. Још у првој години рада друштво се представило јавности наступом на Видовдан, након чега је СКУД своја крила ширио корацима нових кореографија које су представљане, како пред домаћом публиком, тако и на наступима и гостовањима у иностранству.

Рад друштва се током три деценије искристалисао и на пољу пјесме и рецитације, те су под кровом друштва активне и пјевачка група и секција свирања шаргије.

Важан сегмент развоја СКУД-а била је и набавка што оригиналнијих ношњи, међу којима се истичу комади из дервентског краја, а фундус костима друштва више пута је похвањен и награђен.

И сам СКУД је носилац бројних признања, између осталих Великогоспојинске повеље са златним грбом, коју је друштво од тадашње општине Дервента добило у јубиларној 15. години рада, док је лани чланове друштва одликовао Савез аматерских културно – умјетничких друштава РС. Посљедња је на адресу друштва стигла Архијерејска похвалница од Епархије зворничко – тузланске за дугогодишњи рад на очувању културних вриједности српског народа и сарадњу и учешће на манифестацијама у организацији Српске православне црквене општине Дервента.

Ово друштво одликује и његовање пријатељстава са културно – умјетничким друштвима из Републике Српске, Србије и других земаља, али и са институцијама, привредницима и појединцима окупљеним у Клубу пријатеља СКУД-а.

На све ово друштво ће подсјетити свечаном академијом 13. априла, на којој ће бити додијељена признања, захвалнице и плакете заслужним за подршку њиховом раду у протеклим годинама, а јубиларни годишњи концерт 20. априла на сцени ће окупити све чланове играчког ансамбла, пјевачке групе, рецитаторске секције, и по први пут, секције за шаргију.

Концерт

Из СКУД-а су суграђане позвали да својим присуством јубиларном концерту заједно прославе три деценије друштва.

– Драги пријатељи и суграђани, овом приликом вас све позивамо да будете дио нашег поноса, среће и задовољства због 30 година постојања и рада нашег друштва. Велики годишњи концерт биће одржан у суботу, 20. априла, у 19 часова у Центру за културу – поручили су из СКУД-а.

Related posts

Вожња електричним тротинетом само уз дозволу

admin

Столари и кројачи на услузи суграђанима

admin

Богојављење уз молитве и освештање водице

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još