ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Три звона употпунила звоник
храма у Новом насељу

Митрополит зворничко – тузлански Фотије освештао је данас три звона за новоизграђени звоник храма Преображења Господњег у Новом насељу, a свечаност је увеличала и прослава славе храма.

Звона која ће већ сутра бити подигнута на звоник и позивати вјернике на молитву и оглашавати све важне тренутке за ову парохију, изливена су у ливници „Грас Мајер“ у Аустрији и тешка су 1.500 килограма. Даровао их је Синиша Максимовић из Бањалуке.

Освештању звона и славком обраду присуствовао је, уз многобројне вјернике, и градоначеленик Милорад Симић, народни посланик Игор Жунић и одборници у Скупштини града, а митрополит Фотије, обраћајући се вјерницима, истакао је да су црква и народ повезани духовним нитима.

– Ништа не можемо да урадимо ако је црква без народа. Ово је дивна црква која би, како ми је пренио отац Синиша, требало да добије и Светосавски дом, да буде ограђена и да њен дио буде и објекат за свештена лица – поручио је митрополит Фотије подсјетивши и на симболику данашњег великог православног празника – Преображења Господњег.

Свештеник Синиша Максимовић истакао је да је храм у Новом насељу, захваљујући дародавцу, добио звона која ће красити црквени звоник.

-Звона ће већ сутра са пратећом опремом бити подигнута на звоник. Хвала нашем дародавцу и свим другим приложницима храма, као и окупљеном вјерном народу – рекао је Максимовић.

Мјештанин и члан Црквеног одбора Славко Николић нагласио је да су слога и добра воља заслужни за изградњу црквених објеката у Новом насељу.

– Са радошћу сам дочекао освештање звона и крсну славу храма. Вјерни народ је све ово изградио и треба бити поносан на то – рекао је Николић.

Кумови овогодишње славе цркве били су Перо Ђурић, Мирко Ђурић и Младенко Топаловић који су припремили  славску трпезу, а свечаност у Новом насељу пратио је културно – умјетнички програм, као и додјела ордена Светог краља Драгутина – преподобног Теоктиста за оданост цркви и несебичну љубав Синиши Максимовићу из Бањалуке. Архијерејском похвалницом одликовани су Драган Татомир, Младен Милановић, Ненад Суботић, Милан Пећић, Никола Ђурић, Споменко Мартић, Младенко Топаловић, Мирко Ђурић, Сретко Јевтић, Саво Ружојчић, Бојко Гатарић, Стојан Николић, Јасминко Ђурђевић, Радивоје Мартић, Милорад Новаковић, Дарио Живанић и Драгомир Татомир и припадници касарне „Здравко Челар“ у Дервенти.

„Преображењско вече“

Прослава славе храма биће настављена „Преображењском вечери“ од 20 часова, када ће испред храма бити приређен културни програм.

Related posts

СЕСТРУ ТУКАО КАИШОМ, ПА ПОЛИЦИЈИ ПРИЈЕТИО „ЗОЉОМ“

admin

Подршка привреди и незапосленима

admin

Ђаци од понедјељка поново
у школским клупама

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još