ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Тројица браће гаје љубав према шаргији и изворној пјесми

Тројица браће Асентић, десетогодишњи Лазар, осмогодишњи Гаврило и четворогодишњи Душан, поносно носе титуле чувара традиције дервентског краја, и то захваљујући свом опредјељењу да свирају и пјевају изворну музику.

Ови дјечаци, иако су тек закорачили на животну стазу, предано су се посветили учењу финти изворне музике, а својим талентом одушевљавају гдје год се лате традиционалног дервентског инструмента – шаргије.

Најстарији Лазар, за шаргију се заинтересовао као члан фолклорног ансамбла и прави је узор за млађу браћу, која за сада само пјевају, али Гаврило је изразио жељу да научи да свира виолину.

– Нико у породици се не бави озбиљно музиком, али је мени, када сам кренуо на фолклор „за око запао“ Владан Јефтић и његово умијеће на шаргији. Он ми је за рођендан купио прву праву шаргију и показао основе свирања овог инструмента. Касније су моји родитељи ангажовали професора из Загреба да ради са мном – објашњава Лазар који каже да му је умијеће свирања на шаргији до сада донијело мноштво лијепог искуства.

Лазар додаје му је право задовољство да учи нове ноте, а његов репертоар за сада чини пет, шест пјесама и два, три народна кола. Овај дјечак додаје да га посвећеност музици не омета у школским обавезама.

Дјечаци признају да свирање на шаргији није нимало лако, додајући да би се овладало овим инструментом, потребно је прећи 17 нивоа. Такође, ни сам инструмент није јефтин.

– Куповина шаргије била је прави изазов за родитеље, јер ову коју сам ја добио израдио је један дервентски мајстор и коштала је око 400 марака – додаје Лазар који је захваљујући шаргији обишао готово читаву Републику Српску наступајући на разним манифестацијама.

Свирао је, каже, и на многим школским приредбама и промоцијама књига, те уз брата Гаврила забављао публику. Дјечаци су дали свој допринос и на хуманитарним базарима које традиционално организује Основна школа „19. април“.

– Неријетко се зна десити да се кући вратим са бакшишом. Желим да наставим да учим да свирам изворну музику уз браћу Гаврила и Душана – додао је десетогодишњи дјечак.

Спот

Таленат браће Асентић препознала је и чувена дервентска изворна група „Мара и дервентске лоле“, који су Лазара позвали да буде дио музичког спота за једну од њихових пјесама.

Корона

Лазар и Гаврило су поводом дана школе ОШ „19. април“ опјевали вирус корона.

Не тугујте сад другари мали

то што смо се накратко растали.

Послушајте браћу Асентиће

и у души вама лакше биће.

Маме су нам сада учитељи,

а оне су прави мучитељи.

Ид` короно сад у земљу доле,

доста нам је ове кућне школе.

Related posts

Привреда лична карта Дервенте

admin

Успјехе нису умањили специфични услови рада

admin

„Комуналац“: Дервентски Вашар ће бити одржан

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još