Друштво

Туберкулоза и даље
озбиљан здравствени изазов

Туберкулоза је болест од које може да оболи свако, али за њу постоји и адекватна терапија и превенција, због чега је потребно активније учешће свих појединаца у њеном искорјењивању.

Поручили су то из Хигијенско – епидемиолошке службе Дома здравља Дервента поводом 24. марта, Свјетског дана борбе против туберкулозе који се ове године обиљежава под слоганом „Да! Можемо зауставити туберкулозу“. Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске у 2023. години од туберкулозе је обољело 306 особа, а међу њима је било и осам Дервенћана.

– У Дервенти постоји релативно константна учесталост оболијевања од плућне туберкулозе са растом током 2016. године и падом за вријеме пандемије Ковида – 19 Хигијенско – епидемиолошка служба захваљујући сарадњи са Службом породичне медицине и Специјалистичко – консултативном службом педијатрије прикупља и анализира податке о оболијевању, успјешности терапије, контактима обољелих лица, те врши одговарајуће превентивне мјере предвиђене законом. Већина обољелих од тунеркулозе су особе старије животне доби, иако има и случајева оболијевања и  међу особама средње доби – казала је специјалиста епидемиологије др Милена Бјеговић Ђујић.

Она је појаснила да је туберкулоза заразно обољење које проузрокује Micobacterium tuberculosis, односно бацил који је широко распрострањен у нашој околини.

– Бацл туберкулозе најчешће изазива обољење плућа, али може изазвати и друге облике као што је туберкулозни менингитис и милијарна туберкулоза, туберкулоза костију, бубрега, полних органа и друге. Особе са активном плућном туберкулозом током говора, кашљања, кијања, смијања избацују бацил туберкулозе са секретом из носа и уста. Када осјетљиве особе удахну бацил он доводи до инфекције. Да ли ће и када инфицирана особа обољети од туберкулозе највише зависи од стања њеног имунитета – објаснила је др Бјеговић Ђујић.

Дијагнозу туберкулозе постављају љекари на основу релевантних прегледа и налаза, те у складу с тим преписују терапију.

– Терапија подразумијева редовну употребу комбинације три или више антитуберкулозних лијекова током шест или више мјесеци у зависности од осјетљивости узрочника на поједине лијекове и брзине повлачења симптома болести и кориговања лабораторијских налаза – нагласила је др Бјеговић Ђујић додајући да је једна од главних мјера превенције ове болести – вакцинација.

– Свака здрава беба рођена у термину добија вакцину против туберкулозе у току боравка у породилишту или током првих мјесец или два. Пријевремено рођене бебе добијају вакцину када достигну одговарајућу тјелесну тежину. BCG вакцина штити дјецу од најтежих облика туберкулозе – милијарне туберкулозе и туберкулозног менингитиса – истакла је др Бјеговић Ђујић додајући да се као мјера превенције препоручје здрав стил живота.

Симптоми

Најчешћи симптоми туберкулозе, како је истакла, су благо до умјерено повишена тјелесна температура, ноћно презнојавање, губитак апетита, смањење тјелесне масе, бол у грудима, кашаљ и искашљавање уколико се ради о плућној туберкулози, односно симптоми карактеристични за захваћени орган или систем органа.

Related posts

Нема љепшег осјећаја од помоћи болесном човјеку

admin

Његују афинитете талентованих ученика

admin

Колектив Основног суда
помогао породици Козаров

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još