ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Удуплана помоћ за вантјелесну оплодњу

Парови из Дервенте подршку у борби за потомство већ годинама имају из локалне управе, а ове године у буџету града за суфинансирање вантјелесне оплодње планиран је дупло већи износ него лани, односно укупно 30.000 марака.

Потврђено је из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности гдје су истакли да по појединачном захтјеву, уколико су испуњени услови, буде издвојено 2.500 КМ.

– У прошлој години буџетом је било планирано 10.000 марака за суфинансирање вантјелесне оплодње, али с обзиром да смо примили шест захтјева, тај износ смо „пробили“ и исплатили смо укупно 15.000 марака – рекао је вд начелника одјељења Славен Пашалић додавши да је у протекле двије године за хиљаду марака повећан износ који се издваја за суфинансирање вантјелесне оплодње.

Он је додао да се средства одобравају женама које су до 42. године имале три неуспјела покушаја, али да буду разматрани и захтјеви у којима овај услов није испуњен.

– Може се десити да су болест или неке друге околности спријечили трећи покушај, усљед чега није искоришћена подршка Фонда здравственог осигурања РС, те се у тим случајевима разматрају и овакви захтјеви. Такође, при одобравању средстава не правимо питање гдје ће се процедура обавити, да ли у нашој земљи или иностранству, то остављамо породици на вољу – рекао је Пашалић.

Захваљујући вантјелесној оплодњи, послије низа година борбе за потомство, Дервенћани који су лани добили близанце захвални су на финансијској подршци и разумијевању.

– Велико бреме се скине са леђа када вам финансијска конструкција није проблем, посебно ако се узме у обзир да на успјешност самог поступка утиче низ фактора – казали су срећни родитељи додавши да су се на крају сва мука и борба исплати да су пресрећни што су се остварили у улози родитеља.

Влада Републике Српске је прошле седмице задужила јединице локалне самоуправе да за финансирање четвртог и сваког наредног покушаја вантјелесне оплодње у овој години у локалним буџетима користе средства са позиције сличне намјене, а да новац за ово планирају у буџетима за 2022. годину.

Према подацима Министарства породице, омладине и спорта РС у прошлој години одобрено укупно 777 захтјева за вантјелесну оплодњу, од чега је 615 захтјева финансирао Фонд здравственог осигурања, за шта је издвојено 2,8 милиона марака, док су локалне заједнице за 162 захтјева издвојиле скоро 446.000 КМ.

Од 2007. године поступком вантјелесне оплодње у Српској је рођено више од 1.400 беба.

Процедура

Како би Дервенћани аплицирали за средства из градског буџета намијењена за вантјелесну оплодњу, неопходно је да Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности поднесу захтјев уз потребну медицинску документацију.

Related posts

Пољопривредна смотра истакла важност очувања села

admin

БАБИЋ: О ИЗГОНУ „НЕПОДОБНИХ“ ДОМАЋИХ РИЈЕЧИ

admin

СТРАВИЧАН СУДАР У МОДРАНУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još