ИЗДВОЈЕНОНовости

Усвојене измјене Пословника и одлуке о платама функционера

Скупштина града у наставку засједања усвојила је измјене и допуне Пословника о раду Скупштине града, те измјене Одлуке о платама и другим правима функционера, на приједлог одборника СДС-а, ПДП-а и ДНС-а, а потребну подршку није добио приједлог рјешења за избор замјеника градоначелника Дервенте.

Претходно су током данашњег засједања усвојени Статут града и буџет за текућу годину у износу од 19.139.000 марака.

Градоначелник Милорад Симић оцијенио је позитивним усвајање Статута града, али и буџета града за текућу годину, иако је овај документ претрпио одређене измјене и иако су документи на данашњој сједници усвајани, како је рекао, „на мишиће“

  • Разлог за такав рад је скупштинска већина, са једним гласом више, а не рад за добробит Дервенте, што је мој првенствени мотив – казао је Симић додавши да у прилог томе иде и измјена одлуке о платама функционера.
  • Није поента у томе што се том одлуком мени смањује плата, већ то што се питам како може бити једнака плата градоначелника и предсједника Скупштине. Предсједник Скупштине у опису посла има сазивање сједнице, предсједавање сједницом Скупштине и потписивање докумената и ту нема никакве друге одговорности. С друге стране градоначелник има сет обавеза и дужности. Управо због тога сам разочаран оваквом одлуком, али и чињеницом да је 95 одсто градоначелника и начелника у РС, од којих су многи из редова СДС-а и ПДП-а, искористили законску могућност да имају плату у складу са критеријумима, само Дервента не – истакао је Симић.

Он је додао да је буџет града производ компромиса.

  • Овај документ је претрпио промјену с обзиром на велики број амандмана. Ипак, позитивно је да је усвојен – рекао је Симић.

Предсједник Скупштине града Мирко Земуновић оцијенио је данашње засједање конструктивним.

  • Најважније тачке дневног реда на трећој сједници локалног парламента, Статут града и буџет, су усвојени, док приједлог градоначелника за замјеника градоначелника није добио подршку већине одборника – казао је Земуновић додавши да ће сједница бити настављена у идући петак.

Управо су одлуке о измјени скупштинског пословника и одлуке о платама функционера изазвале највећу полемику међу одборницима. Одборница ПДП-а Сања Димитрић, образлажући ову одлуку, казала је да је циљ измјене ове одлуке стварање уштеда у буџету, али и приближавање плата функционера платама радника у реалном сектору.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Славко Томаш казао је да је одлука којом се умањује плата градоначелнику, у вријеме када је Дервента постала град, бесмислена, док је одборница СНСД-а Маја Пјерановић, упоређујући дужности и обавезе предсједника Скупштине и градоначелника, указала на велику разлику у одговорности и обавезама функције градоначелника у односу на првог човјека парламента, те да управо то не даје разлоге да лично примање градоначелника буде једнако као предсједника Скупштине.

Заједнички језик поново није пронађен за функцију замјеника градоначелника. Приједлог градоначелника Симића, да његов замјеник буде замјеник начелника у прошлом мандату Синиша Јефтић, није добио подршку скупштинске већине.

  • Мој циљ је рад за добробит Дервенте, а због ситуације која се ствара, Дервента стагнира – рекао је Симић додавши да политичка ситуација негативно утиче и на привреду и имиџ код страних инвеститора.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић казао је да приједлог за замјеника градоначелника није усаглашен и да нема подршку већине у Скупштини.

  • Одбацујем тврдњу градоначелника да скупштинска већина има одговорност за привредни амбијент и стране инвеститоре. И даље подржавам све што је за добробит Дервенте – рекао је Ђурић.

Подршку одборника добила је и Одлука о просјечној коначној грађевинској цијени метра квадратног корисне површине стамбеног и пословног простора за 2020. годину која износи 840 КМ и за десет КМ је виша у односу на годину раније, а усвојене су и измјене и допуне Одлуке о комуналним таксама. Зелено свјетло добила је и одлука о делегирању одборника који ће у својству службених лица присуствовати закључењу брака и одлука о приступању изради Стратегије развоја социјалног становања од 2021. до 2031. године.

Утврђена је и листа стручњака за именовање конкурсних комисија за пријем службеника у Градску управу, док се о извјештају о расподјели пољопривредних подстицаја у прошлој години повела полемика.

Предсједник Комисије за развој пољопривреде и села и одборник клуба СДС-а Милорад Новаковић истакао је потребу за оснивањем Стучне савјетодавне службе у граду Дервенти.

– Без обзира што смо данас усвојили амандман којим ћемо имати на располагању око 500.000 КМ за пољопривреду, то нам није довољно ако немамо савјетодавну службу, те ако се ту не укључи кабинет градоначелника и одјељење за привреду и друштвене дјелатности. Да нешто нисмо радили добро у протеклом периоду показује нам суфицит од 46.000 неподијељених средстава – казао је Новаковић, а вршилац дужности начелника одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић сложио се са приједлогом да се више пажње посвети развоју села.

– При изради сваког плана одјељење консултује Скупштински одбор за пољопривреду и ветеринаре са подручја града и никад у посљедњих неколико година нико није имао никакве примједбе. Слажем се да треба да разговарамо о пољопривреди и да наставимо да чинимо што смо и посљедње четири године, а што укључује консултације са ветеринарима, расписивање пројеката и одржавање предавања, али немамо одзив пољопривредника – објаснио је Пашалић додавши да је основни циљ стимулисати пољопривреднике са подручја Дервенте да узнапредују на ниво да добију републички подстицај.

Одборник СНСД-а Синиша Јефтић указао је на могућности које пољопривредници имају захваљујући пројектима ИФАД-а.

  • Важно је нагласити да пољопривредници у Дервенти већ годинама могу да рачунају на континуитет подстицаја из градске касе, а годишње око три милиона КМ слије се и из републичког буџета – истакао је Јефтић.

Шеф клуба одборника СДС Перо Ђурић истакао је да је промјена неминовна и да треба више пажње треба посветити улагању у села.

Извјештај о расподјели подстицаја усвојен је једногласно, као и извјештај о пословању Дома здравља у 2020. години.

Засједање ће бити настављено 26. марта.

Related posts

Скупштина града засједа 27. маја

admin

Мјере продужене до 1. децембра

admin

ПИЈАЦА ДАНАС ПОНОВО ПРОРАДИЛА (ФОТО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još