ИЗДВОЈЕНОНовости

Усвојен ребаланс буџета и одлучени
добитници највиших признања

Скупштинa града усвојила је ребаланс овогодишњег буџета града којим је градска каса увећана за 7.860.000 марака на укупно 32.341.000 КМ, а донесене су и одлуке о додјели највиших градских признања за 2024. годину и то Великогоспојинске повеље са златним грбом града прим. др Душку Панзаловићу, Слободану Наградићу и Миланку Балешевићу, те Захвалнице града Пеји Губерцу из Доњег Вишњика.

На предложени ребаланс буџета била су поднесена три амандамана, и то два одборника ПДП-а Мирка Петрића и један одборника Сање Димитрић и Душка Вујичића, који нису прихваћени, а одлука о увећању градске касе усвојена је са 15 гласова „за“, десет одборника је било „уздржано“, а ниједан „против“.

Одлучено је и да Великогоспојинска повеља са златним грбом града буде додјељена прим. др Душку Панзаловићу, и то за континуирани и изузетни допринос постигнутим резултатима на развоју и унапређењу стања у области здравства, учествовања у спасавању живота и здравља грађана у ратном и послијератном периоду. Др Панзаловића су за ово признање предложили градски одбори СНСД-а, СП-а, Уједињене Српске и НДП-а.

Великогоспојинска повеља биће уручена и Слободану Наградићу, којег је за признање предложио Истраживачки центар „Искон“ из Бањалуке, и то због континуираног доприноса и постинутих резултата на развоју и унапређењу Дервенте у Републике Српске у областима науке, културе и образовања, те залагањем Наградића за развој или афирмацију препознатљивих дервентских добара, вриједности и других садржаја у Дервенти.

Највише признање града понијеће и Миланко Балешевић, и то приједлог Мјесне заједнице Црнча, због значајног доприноса и резултатима у области привређивања и развоја града у области стамбено – пословне изградње. Подршку одборника добио је и приједлог Савјета мјесне заједнице Доњи Вишњик да овогодишња Захвалница буде додијељена Пеји Губерцу из овог села за организацију, реализацију и учешће у бројним хуманитарним акцијама за прикупљање средстава и пружање помоћи у обнови и повратку на подручје града, а посебно због доприноса у обнови Доњег Вишњика.

Градоначелник Милорад Симић поздравио је усвајање приједлога за највиша признања града, али и увећање градске касе.

– Одлуке о додјели Великогоспојинске повеље са златним грбом града, највеће признања једне локалне заједнице, а за које су предложена тројица наших заслужних суграђана, опструисане су на прошлом засједању, али је на овој сједници то „исправљено“. Такође, усвојен је и ребаланс буџета, како би се живот града могао даље одвијати. Дервента има изузетно поредан буџет са свим позитивним оцјенама ревизора. У међувремену смо од Владе РС добили  5,2 милиона марака за обнову објекта ОШ „Никола Тесла“ и та смо морали уврстити у буџет. Такође, томе треба додати и суфицит из прошле године од 1,5 милиона КМ. То су средства предвиђена за инвестиције, а и за једну улицу гдје смо затворили конструкцију финансирања од 734.000 од којих домаћини учествују са 154.000 КМ. Такође, ту су и средства Федералног министарства расељених особа и избјеглица од 140.000 КМ, као и средства од индиректних пореза који су се повећали за 370.000 марака, што све заједно чини разлику од 7.860.000 КМ за колико је буџет за ову годину увећан – објаснио је градоначелник казавши да ова сједница била посљедња радна у овом мандату.

– Мјесец септембар је мјесец такмичења за ново руководство града, градоначелника и одборнике, и хоћу да вјерујем да ће то бити за добро Дервенте. Моја порука је – волимо Дервенту и то искрено, несебично тако да не стављамо себе увијек у први план, јер нас треба да препознају за први план грађани и бирачи – рекао је Симић.

Предсједник Скупштине града Бојан Радановић подсјетио је да је ово засједање одржано из другог покушаја, али да то не умањује задовољство због усвајања значајних тачака.

– Засједање су обиљежиле дискусије, што је било очекивано, узевши у обзир да је изборна година, али рад тече својом динамиком и задовољство ми је што смо на почетку подржали ребаланс буџета тако да би се могли реализовати пројекти који су планирани, као и одлуке о додјели Великогоспојинске повеље и Захвалнице – рекао је Радановић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш рекао је да је послије усвајања ребаланса буџета, којим је градска каса увећана, још једном потврђено да Дервента нема проблем са буџетским средствима, већ како распоредити новац.

-Јавне установе своје обавезе измирују на вријеме, радници примају лична примања, тако да ова локална заједница функционише нормално. Дискусија опозиције показала је да би им било драже да се ребаланс доноси због мањка средстава, као што је случај у општинама гдје су они на власти – рекао је Томаш додајући да је засједање обиљежило и усвајање одлука о додјели највиших признања људима који су то заслужили својим радом.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић казао је да ова странка није предлагала амандамане на приједлог ребаланса буџета, јер су своје приједлоге изнијели док је овај документи био у форми нацрта. Када је ријеч о кандидатима за Великогоспојинску повељу Катанић је казао да би додјела навиших признања града требало да буде изнад политике.

-Критеријуми су јасно дефинисани, али када се вратимо на све те приједлоге и кандидате јако је упитно све то. Уколико неко од преложених канидадата припада опозиционој политичкој опцији, тај приједлог се у старту одбија – рекао је Катанић.

На почетку засједања, свечану заклетву положио је нови одборник СНСД-а Тихомир Томинчић, а у скупштинској сали у току је пауза.

Related posts

Мигранти свакодневно у транзиту кроз Дервенту

admin

Промјена режима саобраћаја
на Тргу ослобођења

Derventski List

НЕПОНОВЉИВИ НЕЛЕ ОДУШЕВИО И ОВАЈ ПУТ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još