Друштво

Учесници видовданског маратона окријепили се у Дервенти

Учесници Међународног видовданског хуманитарног маратона „Београд – Бањалука“ прошли су данас кроз Дервенту, гдје су им се придружили и најмлађи дервентски атлетичари, а кренули су богатији знањем о ратним дешавањима на подручју нашег града.

Маратон носи значајан повод, 30 година од пробоја „Коридора живота“, а организаторску палицу понио је Aтлетски клуб „Племенито срце“ који је окупио десетак атлетичара из Србије и двојицу из Републике Српске.

У Центру за културу, гдје их је дочекао градоначелник Милорад Симић са сарадницима, окријепили су се за наставак пута, а домаћину су уручили мајицу, медаљу и споменицу за изузетан допринос у реализацији овог хуманитарног маратона.

С обзиром на то да се ради о маратону који за циљ има подсјећање на ратне хероје, односно страдање у Нато агресији 1999. године и пробоју коридора 1992. године, шеф Одсјека за борачко-инвалидску заштиту Градске управе Станиша Микеревић упознао их је са ратним дешавањима у Дервенти. Управо из града на Укрини, са Цера, кренуле су операције за пробој коридора.

– Ми трчимо да се не заборави страдање српског народа од давнина до данашњих дана, јер смо се увијек борили за част, слободу свијету. Наша дужност је да се сјећамо наших предака, јер да није било њихових жртава ми не бисмо данас постојали и не бисмо могли слободно да се крећемо. Маратоне увијек организујемо на различите дестинације, а најдужи нам је био од храма Светог Саве у Београду до храма Христа Спаситеља у Москви, који је трајао 16 дана и прешли смо 2.450 километара – рекао је предсједник Атлетског клуба „Племенито срце“ и организатор маратона Милисав Јанковић додајући да је свака трка била хуманитарног карактера јер од сваког маратона одвајају средства за лијечење болесне дјеце, ратне сирочади, дјеце ометене у развоју и онима којима је помоћ потребна.

Трка је почела 24. јуна и завршава се сутра, на Видовдан. Првог дана учесници маратона истрчали су дионицу дугу 85 килиметара Београд – Шабац, другог дана од Шапца до Бијељине дужину од 45 километара, трећег дана 93 километра од Бијељине до Модриче. Из Модриче су у понедјељак кренули према Прњавору, гдје је циљ четврте етапе дуге 73 километра, а посљедњег дана планирана је етапа дуга 50 километара од Прњавора до Бањалуке.

Related posts

Пјесме и рецитације
посветили женама

Derventski List

Врбица прослављена уз
молитву и дјечије рецитације

Derventski List

Убрзан ритам нових генерација захтева промене у образовном систему

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još