ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Уље скупље за марку, „скочиле“ цијене пилетине и горива

У дервентским маркетима протеклих дана примјетан је раст цијена основних животних намирница, а најозбиљнији удар на џеп грађана задају цијене уља које је скупље чак за марку по литру у односу на исти период прошле године.

Цијена уља, прошле године, у зависности од произвођача варирала је од 1,80 до 2,10 КМ по литру, док је тренутна цијена од 2,79 до 3,20 КМ. У неколицини продавница уље се може пазарити по акцијској цијени од 2,49 марке по литру.

Брашно, шећер и со су углавном задржали исту цијену, па је за килограм брашна потребно издвојити од 0,89 до 1,79 КМ, за два килограма од 1,80 до 3,60, односно за пет килограма од пет до 7,50 КМ или за 25 килограма брашна од 16 до 19,50 КМ. Пет килограма соли кошта од 2,49 до три марке, у зависности од маркета, а за пет килограма шећера шест марака, што је нешто нижа цијена у односу на прошлу годину.

Примјетан је раст и цијене свјежих пилића, јер су у овом периоду прошле године Дервенћани килограм пилетине плаћали по четири марке, док цијена сада варира од 4,50 до пет марака. Килограм пилећих прса кошта око девет КМ.

Посљедњих дана примјетан је раст цијена горива иако је тренутна цијена и даље нижа него у овом периоду прошле године. Наиме, прије него је појефтинио на око 1,64 – 1,70 КМ за литар, цијена дизела је била 2,20 – 2,24 по литри, а ових дана суграђани морају издвојити око 1,90 за литру дизела.

Међутим, цијене воћа и поврћа су драстично „пале“, ако се упореде тренутне цијене са цијенама од прошле године у овом периоду, када су Дервенћани за килограм кромпира издвајали од марку до 1,30, а сада килограм овог поврћа кошта 0,50. Иста ситуација је и са луком који је коштао од марку до двије, а сада кошта 0,50 КМ по килограму или са мрквом коју смо плаћали двије марке, а сада кошта од марку до 1,50 КМ по килограму.

Јабуке су лани коштале и до 2,50 КМ по килограму, а њихова цијена током цијеле зиме стагнира, те у зависности од сорте коштају од 0,80 до 1,50. Док лимун биљежи најзначајнији пад цијене, јер је на концу марта прошле године коштао од 3 – 3,80 КМ, а та цијена већ дуже вријеме не прелази двије марке по килограму.

Цијене на полицама трговина Дервенћани су окарактерисали као прихватљиве, али да ако се тренд раста цијена настави, многи неће бити у стању приуштити себи основне намирнице.

Са тим се сложила и суграђанка Данијела Тадић која је обављајући мјесечну куповину констатовала да је „цех“ нешто већи него иначе, али да је све још увијек прихватљиво.

– Плата „скочи“ за 20 – 50 марака, „скоче“ цијене у продавницама, поскупи гориво и тако у круг. Чињеница је да до прије неколико година нисмо имали ни за ту литру уља и ја не могу да се жалим док год нисмо гладни и док год плата може да „састави мјесец“ – казала је она.

Related posts

Омладинска банка
тражи нове чланове

Derventski List

Почело уређење
споменика у Ковачевићима

Derventski List

Овог четвртка без пијаце

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još