Друштво

У Дервенти лани било
5.090 ноћења туриста

У Дервенти је у  2023. години евидентирано 5.090 ноћења, што је за 381 ноћење више у односу на годину раније, а коначиште у нашем граду највише су бирали гости из Италије, подаци су Туристичке организације Дервенте.

Ови позитивни показатељи носе оптимизам да се туризам у нашем граду сигурним корацима креће узлазном путањом.

Према евиденцији коју је Туристичка организација града сачинила на основу података Министарства  трговине и туризма, Пореске управе и Туристичке организације Републике Српске, највећи број ноћења  евидентиран је  у  мотелу „Двор“ и то 1.588, што је 31 одсто од укупног броја гостију који су преноћили у Дервенти у прошлој години, док је највећу просјечну попуњеност капацитета имало Етно село „Еден“ и то 19,24 одсто.

Када се ради о структури гостију, највише посјетилаца који су ноћили у нашем граду било је из Италије, Аустрије, Хрватске, Њемачке, Србије и САД-а. Поред њих, у нашем граду боравили су и гости из Португала, Турске, Кине, Индије, Израела, Исланда, Египта, Новог Зеланда и Јужноафричке републике.

Директорица Туристичке организације Биљана Теофиловић казала је да подаци за прошлу годину показују да се туризам опоравио од удара који је претрпио усљед пандемије корона вируса.

– У прошлој години имали смо чак 77 одсто више ноћења у односу на 2021. годину када је туризам глобално био погођен пандемијом корона вируса. То је истовремено и показатељ да се туризам брзо опоравља. На повећање броја ноћења утицали су и фактори попут повећања броја смјештајних капацитета, али  и повећања броја привредних, културних и спортских активности – казала је Теофиловићева.

Управо су богати садржаји током љетњих мјесеци које је град на Укрини лани нудио, подстакли и већу посјећеност, па је према подацима Туристичке организације, у јуну у граду боравило 399 туриста, у јулу 343, док је у августу у Дервенти преноћило 650 гостију. Претпоставља се да је тај број и већи с обзиром да дио гостију ни не буде евидентиран, јер бораве код родбине, пријатеља или на својим имањима.

Капацитети

Дервента од лани има и разноврсније смјештајне капацитете, па поред хотела и мотела, гостима су на располагању и куће за одмор, апартмани и собе типа „стан на дан“.

Related posts

Неколико насеља
данас без струје

Derventski List

Омладинска банка
тражи нове чланове

Derventski List

Дервентски вашар могао би да се нађе и под заштитом УНЕСКА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još