ИЗДВОЈЕНОНовости

У ДЕРВЕНТИ ПРЕДУЗЕТЕ СВЕ НАЛОЖЕНЕ МЈЕРЕ

Представници Општинске управе Дервента, те свих релевантних установа и служби требало би сутра да размотре будуће активности у свјетлу мјера које је увела Влада РС у циљу спречавања ширења корона вируса, а све установе на подручју општине предузете су наложене мјере предострожности.

Директор дервентског Дома здравља Мирко Шаран рекао је данас Дервентском листу да се у овој здравственој установи прате упутства Владе Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите.

– Дом здравља у Дервенти је предузео превентивне мјере у новонасталој ситуацији. Издали смо обавјештења и поступамо у складу са препорукама Свјетске здравствене организације. Припремљене су собе за изолацију, а стручни тим на челу са епидемиологом је доступан 24 часа дневно. Такође, наглашавамо да се у случају појаве симптома корона вируса пацијенти обрате породичном љекару телефонским путем – рекао је Шаран.

Све сумње на симптоме корона вируса потебно је пријавити на број телефона 053/331-023, локал 112 ради добијања потребних информација.

У Републици Српској данас су на снагу ступиле ванредне мјере које је Влада РС увела из превентивних разлога како би се спријечило ширење корона вируса, а у складу с тим до 30. марта затворене су све основне и средње школе и факултети, те су забрањена сва јавна окупљања.

БиХ је данас забранила улазак у земљу особама које долазе из наризничнијих земаља у којима је највећи број случајева заражених корона вирусом.

 

Препоруке

Препоручује се да особе које су биле у ризичним подручјима или у контакту са зараженим особама проведу у кућној изолацији, уз минимум контаката са укућанима, 14 дана од дана напуштања наведених подручја односно контакта са обољелом особом.

– Уколико се у наведеном периоду јави повишена температура, кашаљ или отежано дисање, не треба долазити у здравствену установу, већ телефоном позвати породичног љекара, станицу Хитне медицинске помоћи или Хигијенско-епидемиолошку службу како би добили медицински третман без угрожавања здравља осталих пацијената – истакли су из Дома здравља.

ЦОВИД -19 је обољење које се преноси капљичним путем као и грипа те се здравим људима као превенција препоручује:

– Избјегавање контакта са обољелима од респираторних инфекција;

– Учестало прање руку топлом водом и сапуном у трајању од најмање 20 секунди;

– Избјегавање додиривања слузница ока, носа и уста;

– Избјегавање затворених простора на којима се окупља велики број људи;

– Учестало провјетравање просторија.

Related posts

СПРЕМНЕ ВИРТУЕЛНЕ ШЕТЊЕ КРОЗ ЗАНИМАЊА

admin

СЕСТРУ ТУКАО КАИШОМ, ПА ПОЛИЦИЈИ ПРИЈЕТИО „ЗОЉОМ“

admin

ПО ЈЕДАН НОВИ ОБОЉЕЛИ И ИЗЛИЈЕЧЕНИ У ДЕРВЕНТИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još