ИЗДВОЈЕНОНовости

Брига о борачкој популацији
примарни задатак

Градска борачка организација Дервенте прославила је данас крсну славу Борачке организације РС Светог великомученика Димитрија – Митровдан уз поруке да је  брига о борачким категоријама и унапрјеђење њиховог положаја императив.

Обиљежавање крсне славе почело је у Саборном храму Успења Пресвете Богородице молитвом, освештањем и ломљењем славског хљеба, а настављено полагањем вијенца испред централног спомен – обиљежја погинулим борцима Војске РС.

Предсједник Градске  организације Чедо Вујичић рекао је да се Борачка организација Републике Српске консолидовала и да заузима мјесто у друштву које јој, као и свим борцима, припада.

– На подручју Дервенте живи око 3.900 категорисаних бораца од прве до седме категорије, а међу њима је и нешто више од 700 ратних – војних инвалида. Током Одбрамбено – отаџбинског рата погинуло је 608 бораца из Дервенте, рачунајући и борце чије породице су нашле уточиште у Дервенти. Последњи кораци и догађаји које је предузела Борачка организација заједно са Владом Републике Српске и надлежним министарством у смислу увођења нових права је корак у добром правцу – рекао је Вујичић и додао да су борци убјеђени да ће протокол који је потписан између Борачке организације и Владе РС врло брзо дати резулате у смислу побољшања стандарда борачких категорија.

Митровдан је свим учесницима Одбрамбено – отаџбинског рата честитао и градоначелник Милорад Симић.

– Данас је прилика да будемо окупљени и сабрани, а поред славског чина имамо, нажалост, још много разлога да се вратимо мислима у тешка времена деведесетих година прошлог вијека. Као и тада, и сада су тамни облаци над институцијама Републике Српске, јер политичко Сарајево поново жели да нас врати у вријеме када смо прегласавани – истакао је Симић.

Крсну славу свим борцима честитао је и предсједник Предсједништва Градске борачке организације Боро Добриловић, додавши да је Борачка организација данас јединствена и снажна, Младен Црљић присјетио се времема када је са 33 године постао борац Војске Републике Српске.

– Када сам ступао у рат нисам размишљао да ми држава нешто дугује, то је била моја обавеза, као и свих нас да бранимо своју дједовину. Најтеже је било, не мени лично, већ свим борцима, на ратишту у Власенци када смо у једном дану имали највише жртава. То нам је свима тешко пало – рекао је Црљић.

Поводом крсне славе БОРС-а у Центру за културу приређен је славски ручак, а том приликом је прочитана и честитка коју је свим борцима упутио новоизабрани предсједник Борачке организације РС Радан Остојић.

Позив

Градоначелник Милорад Симић позвао је све Дервенћане да се у понедјељак, 13. новембра у 17.30 часова окупе у Спортском центру на народном митингу „Бранимо Српску“.

– Окупимо се да заједно пошаљемо поруку: „Не урушавању институција Републике Српске“. Пустите нас да живимо и радимо. Дервента је примјер када је у питању толеранција – истакао је Симић.

Related posts

ВРТИЋ „ТРОЛ“: ПРИПРЕМА ЗА ШКОЛУ ОД 1. МАРТА

admin

ДИО ИНДУСТРИЈСКЕ ЗОНE БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Повријеђена једна особа

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još