Друштво

У ИТ сектору не јењава
потреба за стручњацима

Информационе технологије област је за коју интересовање младих, али и потреба за стручњацима на тржишту рада не јењава већ годинама, а знање које понесу послије четворогодишњег образовања, ученицима је добар темељ како за запослење, тако и за даље усавршавање.

Због тога у школској 2024/2025. години у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ планиран је упис једног одјељења техничара информационих технологија са мјестом за 24 ученика.

Ријеч је о четворогодишњем занимању које нуди широк спектар знања из области рачунарства и информационих технологија, а један од главних фокуса ове струке јесте примјена теоријског знања у пракси. Ученици послије завршене школе оспособљени су да самостално склапају рачунаре, тестирају хардвер и отклањају кварове, инсталирају и конфигуршу оперативне системе, додатни софтвер и хардверске уређаје, те израђују веб странице и апликације. Такође, стичу знања и вјештине за пројектовање једноставних база података, те обраде графике, видеа и звука и заштиту информационих система од напада, те отклањање кварова и одржавање информационих система. С обзиром на широк дијапазон знања и вјештина, како теоријских, тако и практичних, свршеним техничарима ИТ отворене су бројне прилике за запослење, као и за наставак школовања  на домаћим и европским универзитетима.

Директорица СШЦ „Михајло Пупин“ Гордана Асентић истакла је да су најбољи доказ квалитетне наставе у овој области добри резултати ученика на такмичењима.

– Наши ученици учествују на конкурсима разних компанија правећи апликације и друге корисне програме, а на регионалним и републичким такмичењима у областима информатике већ годинама остварују запажене резултате – рекла је Асентићева додавши да је осим додатних часова у струци, ученицима је на располагању и низ ваннаставних активности и то културних, спортских и умјетничких секција кроз које могу развити своје стваралаштво и проширити интересовања.

С обзиром да се ради о занимању за које је пракса кључна, ученицима је на располагању пет веома добро опремљених кабинета.

– Свих пет кабинета имају рачунаре и софтвере, а практична настава се одвија у мањим групама тако да професори могу више пажње посветити сваком ученику појединачно. Такође имамо и лабораторију гдје изучавамо практичне дијелове – појаснио је професор Душко Живанић додавши да је велика предност овог занимања и могућност рада на даљину.

Ученик другог разреда овог смјера Андреј Душанић каже да су знања која је до сада стекао примјењива и у другим областима.

– У овом занимању, не само да се могу стећи основе за електротехнику и програмирање, већ се развија и критичко размишљање и креативност, а велика је предност што је градиво примјењиво било гдје гдје постоји рачунар – казао је Душанић.

Дервентски лист и у наредним бројевима представљаће занимања која ће СШЦ „Михајло Пупин“ понудити будућим средњошколцима у школској 2024/2025. години.

Related posts

„Сики и пријатељи“ 25. пут у
овој години исказали хуманост

Derventski List

Препоручена обустава рада вртића у општинама које су ближе епицентру

admin

Екипа дервентске Полицијске
станице била дио празничног турнира

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još