ДруштвоИЗДВОЈЕНО

У „ТРОЛУ“ СЕМИНАР ЗА ВАСПИТАЧЕ

У Јавној предшколској установи „Трол“ данас се одржава једнодневни семинар за васпитаче којем присуствује око 50 радника у предшколским установама, а отворио га је начелник општине Милорад Симић.
Ради се о првом од три семинара планирана пројектом који је одобрила Инвестиционо – развојна банка РС у оквиру пројекта надоградње вртића, проширења капацитета и унапређења квалитета предшколског образовања и васпитања, а у сарадњи са локалном заједницом.
Према ријечима директора „Трола“ Гордане Симић семинар је осмишљен као развојно, специјализовано стручно усавршавање „Тролових“ васпитача и запослених у предшколским установама у ширем окружењу. Циљ је даљи развој знања, вјештина и ставова неопходних за професионалне компетенције васпитача у складу са захтјевима примјене Програма предшколског васпитања и образова нс РС.
– Семинар је осмишљен тако да садржи комплекс специфичних педагошких и методичких знања и вјештина којима ће учесници обновити и проширити своје компетенције које су стекли током иницијалног образовања и рада у пракси – казала је Симићева додајући да је посебно задовољство што су се, осим васпитача из вртића у регији, придружили и вртићи из Градишке и Приједора.
– Семинар је посвећен како развоју просјечног дјетета, тако и посматрање и процјену дјеце која имају одређене потешкоће у учењу и учешћу. То је потреба данашњег друшта а ово је једсн велики корак ка томе – рекла је Симићева.
Предавачи на семинару су инпектор и просвјетни савјетник за предшколско образовање у Републичком педагошком заводу Стака Николић и универзитетски професор др Тамара Прибишев Белеслин.
Николићева је истакла да је ова обука јако важна јер стручни радници заједнички уче и раде за добробит дјеце.
-Данас ћемо искуствено да пролазимо и учимо како да уочимо одређена понашања, вјештине, стања, ставове и неке промјене код дјеце и на основу тога како да планирамо васпитно-образовни процес и подржимо дијете у складу са његовим могућностима и способностима – рекла је Николићева захваливши се руководству дервентског вртића јер је „Трол“ препознатљив по квалитету рада и пружања услуга.
Проф. др Прибишев Белеслин додала је да је задатак васпитача да прате развој дјеце и процесе учења, што је предвиђено планом и програмом прешколског васпитања и образовања.
-Тиме је наш програм развојно оријентисан и овај семинар је фокусиран на теоријску допуну знања које васпитачи већ имају и да се надограде са различитим техникама, инструментима праћења одређеног понашања и процеса учења. Наш циљ је да то теоријско знање повежу са искуственим, односно практичним и да то примијене у процесу рада – казала је она оцјењујући да предшколство у РС напредује и приближава се стандардима ЕУ, али да је горуће питање и даље низак проценат обухвата дјеце предшколслим образовањем, што треба системски рјешавати.
До краја године биће одржан још један семинар за васпитаче и родитеље по другачијем програму и систему образовања, док је трећи планиран у јануару 2020. године и то за родитеље.

Related posts

Славски обред поводом Светог Саве у недјељу

admin

Прекиди у снабдијевању
струјом у четвртак и петак

Derventski List

ОСИЊСКИ ЂАЦИ ИСТАКЛИ СЕ У АТЛЕТИЦИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još