Друштво

У школске клупе сједа више од 180 првачића

У клупе дервентских основних школа у септембру би требало да сједне више од 180 првачића, а коначан број ђака првака, како су истакли у школама, биће познат послије завршетка уписа.

Лани је у први разред у дервентским основним школама кренуо 192 ђак првак, а до сада је за упис у први разред пријављено десет ученика мање. У школама истичу да и даље траје евидентирање дјеце дорасле за први разред, а по конкурсу који је расписан почетком априла.

Највише првачића, као и ранијих година, имаће Основна школа „Никола Тесла“, коју ће, са подручним школама, похађати 93 ђака првака, што је више него годину раније.

– Узимајући у обзир да у наредних неколико дана очекујемо закашњеле пријаве, рачунамо да број будућих првачића неће бити већи од стотину. То значи да ћемо, и са тренутним бројем пријављених ученика, имати више ученика него лани – објаснио је директор ове школе Љубиша Ђурић.

Своја прва знања у Основној школи „19. април“, према досадашњем броју пријава, стицаће 65 првачића.

– Прошле године нисмо уписали ниједног првачића у подручној школи у Трстенцима, а ове године имамо седморо пријављених малишана. У подручне школе у Агићима, Мишковцима и Кострешу до сада се пријавило укупно седморо дјеце – рекли су у овој школи.

Већи број првачића, судећи према пријавама, имаће и  Основна школа „Ђорђо Панзаловић“ у Осињи, гдје је, према ријечима директора Жељка Стјепановића, до сада евидентирано 13 ученика за први разред.

С друге стране, календеровачка школа у септембру ће дочекати мањи број првачића. Директорица ОШ „Тодор Докић“ Маја Петровић казала је да мањак ђака могу приписати и одлуци родитеља да дјецу упишу у неку од градских школа.

– Нама осјетну разлику представља и разлика у једном дјетету, а ове године имамо петоро ђака мање у односу на прошлу годину, тако да је укупан број пријављених првачића 11, од којих су четири у подручној школи у Дријену, док у Доњој Лупљаници ове године неће бити првачића. Биљежимо и случај гдје су се родитељи преселили усљед новог запослења, тако да ће дијете кренути у школу у граду – објаснила је Петровићева.

У први разред основне школе уписују се дјеца која до 31. августа текуће године пуне шест година, са изузетком дјеце која су рођена и послије овог рока, а за коју надлежна комисија утврди да су дорасла за упис у школу.

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске раније су истакли да је тестирање ученика за упис у први разред организовано уз обавезу придржавања мјера и препорука Института за јавно здравство о којима су обавијештене све основне школе.

Бесплатни уџбеници

Министарство просвјете и културе од школске 2007/2008. године за сваку школску годину обезбјеђује бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда основних школа. Од школске 2019/2020. године, поред бесплатних уџбеника за све ученике првог и другог разреда основних школа, обезбијеђени су и уџбеници за ученике побједнике републичких такмичења, али и за  ученике који су треће и свако наредно дијете из породица са троје и више дјеце (за ученике од трећег до деветог разреда основних школа).

Related posts

Корона одгађа новогодишње забаве

admin

Омладинска банка стала иза
пет пројеката и четири бизниса

Derventski List

Комшије сложно притекле у помоћ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još